Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.05.2006
Premier začel obisk Notranjsko - kraške regije

Predsednik vlade Janez Janša je danes, 23. maja 2006, pričel z že 12. obiskom vlade po Sloveniji, tokrat bo skupaj z ministri obiskal Notranjsko - kraško  regijo.

 

Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000

 

Premier je skupaj z ministrom za gospodarstvo najprej obiskal Kovinoplastiko Lož d.d., industrijo kovinskih in plastičnih izdelkov. Podjetje je eden izmed največjih izvoznikov v regiji ter je eno izmed podjetji, v katerem je zaposlenih največ tamkajšnjih prebivalcev. Skupina Kovinoplastika Lož zaposluje 1500, med temi je večina domačinov, 10 odstotkov zaposlenih pa prihaja iz Republike Hrvaške.

 

Prva tema pogovora je bila infrastruktura, kjer je bilo izpostavljeno slabo omrežje cest in železnic, v nadaljevanju pa tudi izgradnja telekomunikacijskega omrežja (širokopasovnih povezav). Beseda je tekla tudi o problemu stabilnega električnega napajanja in o možnostih izgradnje novega kablovoda. Predsednik uprave podjetja Alojz Maji je opozoril tudi na problem pridobivanja ustreznih strokovnjakov naravoslovno – tehničnih ved. Premier je dejal, da je seznanjen s problematiko in dodal, da je le letos prvič prišlo do povečanega vpisa dijakov na naravoslovno-tehnične fakultete. Vpis na slednje fakultete se je namreč povečal za 20 odstotkov. Premier je bi tudi optimističen glede prehajanja Schengenske meje, saj se za dnevne migrante, ki v Slovenijo prihajajo zaradi dela, ne bodo spremenili pogoji in načini vstopanja v našo državo. Delovno dovoljenje ima veljavnost treh let, predvidevajo pa se tudi poenostavitve postopkov pridobivanja le-teh. Tudi to podjetje je vlado pohvalilo pri prizadevanju vpeljave ekonomsko-socialnih reform, ki bi lahko bistveno vplivale na konkurenčnost poslovanja in izboljšavo poslovnega okolja. Predvsem je bil izpostavljen davčni sistem, ki naj bo enostaven in pregleden. Uprava in premier sta izmenjala stališča glede umika države iz podjetja. Premier je dejal, da v predlogu svetovalne skupine za umik države iz gospodarstva sodi Kovinoplastika Lož med netržne naložbe, s katerih je ciljni časovni okvir umika do 30 mesecev.  

 

Po sestanku je premier dejal, da je Kovinoplastika Lož pomembno podjetje, praktično nosilec razvoja v tem delu regije ter da je zelo vesel, da je obiskal uspešno podjetje na področju kovinsko-predelovalne industrije. 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh