Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.05.2006
Premier Janez Janša z vlado na obisku Notranjske in Ilirske Bistrice

Z dopoldanskim delovnim posvetom vlade na Mašunu se je pričel delovni obisk predsednika vlade Janeza Janše ter ministrice in ministrov na Notranjskem in v Ilirski Bistrici. Člani vlade so se seznanili z aktualnimi razmerami v regiji ter govorili o razvojnih perspektivah tega področja.

 

Skupinska fotografija po dopoldanskem posvetu. (FOTO: Nebojša Tejić / Salomon 2000)

 

Potem, ko se je premier že včeraj mudil na obisku v podjetju Kovinoplastika Lož, d.d., je danes skupaj z ministrom za gospodarstvo mag. Andrejem Vizjakom in državnim sekretarjem v Službi Vlade RS za razvoj dr. Andrejem Horvatom obiskal podjetje Ydria Motors, d.o.o..  Podjetje je od leta 2001 v večinski lasti tujcev in je izrazito izvozno usmerjeno, saj izvozi kar 95 % vseh proizvodov. Ob tej priložnosti je predsednik vlade poudaril pomen neposrednih tujih investicij tudi v podjetja, ki ne dosegajo nadpovprečnih dodanih vrednosti na zaposlenega, a so vseeno zelo pomembna za regijo in njen razvoj. Te investicije naj v regijo prinesejo dodaten kapital in naj ne pomenijo zgolj odkupa državnih deležev.

 

Premier si je ogledal podjetje Ydria Motors d.o.o. v Cerknici. (FOTO: Nebojša Tejić / Salomon 2000)

 

Gostitelji so premierja seznanili tudi z novo investicijo v logistični center, ki bo začel obratovati konec leta in bo služil predvsem »just-in-time« distribuciji. Sogovorniki so v nadaljevanju izmenjali še poglede na možnosti pridobivanja nepovratnih sredstev iz razpisov, ki so v teku ali pa bodo pripravljeni v naslednjem letu ter spregovorili o pomanjkanju tehničnih kadrov. Predstavniki podjetja Ydria Motors so ob tej priložnosti podprli predlagane gospodarske in socialne reforme ter predstavili svoje predloge za spremembo davčne zakonodaje, ki naj bo enostavna in pregledna.

 

Premier se je vpisal v knjigo častnih gostov Občine Postojna. (FOTO: Fotoatelje Postojna)

 

Na popoldanski novinarski konferenci je premier v uvodu izpostavil, da je vlada danes na obisku v regiji, ki je nekoliko specifična. Je namreč na predzadnjem mestu, kar se tiče razvojnih perspektiv oziroma na drugem mestu po razvojni ogroženosti. Hkrati pa je to tudi regija, ki ima nadpovprečno zaposlenost, del regije pa ima izjemno dobro prometno povezavo in je vpet v prometne tokove. Na drugi strani pa se del regije sooča z večjimi problemi s cestnimi, železniškimi in telekomunikacijskimi povezavami oziroma s stabilnim napajanjem z električno energijo.

 

Po besedah predsednika vlade so razvojni potenciali te regije, v katere je najbolj primerno vlagati, v turizmu, ki pa doslej še ni bil dovolj dobro izkoriščen. »Del regije ima zelo velike razvojne možnosti na področju logistike, zaradi dobrih prometnih povezav. Dobre razvojne možnosti so tudi v kovinskopredelovalni industriji, v lesnopredelovalni industriji pa ima regija izjemne vire praktično na dvorišču. Dobre možnosti so tudi pri izkoriščanju novih virov energije pa tudi v gozdarstvu,« je prepričan premier.

 

Novinarska konferenca premierja in ministra za okolje in prostor (FOTO: Nebojša Tejić / Salomon 2000)

 

Predsednik vlade je omenil tudi regionalizacijo. Ob tem je kot pomemben korak naprej označil včerajšnjo odločitev Državnega zbora RS, da prične s postopkom za spremembo ustave in politično delitvijo Slovenije. »Regijam manjka večji občutek identitete, pa tudi dejanska trdna organiziranost z institucijami, ki so potrebne za delovanje pokrajin. Glede na včerajšnjo odločitev v državnem zboru, računamo na to, da obstaja realna možnost, da do konca mandata pripravimo vso ustrezno zakonodajo za vzpostavitev pokrajin. In da če bo šlo vse po sreči, bomo lahko z naslednjimi parlamentarnimi volitvami leta 2008 izvedli tudi prve regionalne oziroma pokrajinske volitve v zgodovini Slovenije,« je dejal premier.

 

Veliko vprašanj na današnjih pogovorih se je po besedah predsednika vlade nanašalo na prometno infrastrukturo, še posebej na avtocestno povezavo med Postojno, Divačo in Jelšanami. »Gre za projekt iz državnega programa, ki ga je možno realizirati v okviru naslednje finančne perspektive v obdobju 2007 – 2013. V zvezi s tem so bili nekateri koraki v letošnjem letu že storjeni, tako da so te napovedi realne. Enako bo možno v tem časovnem okviru rešiti tudi, po teži največji infrastrukturni problem v tej regiji, modernizacijo državne ceste na relaciji Unec – Loška dolina – hrvaška meja, pa tudi na drugo stran proti Sodražici. Pomemben projekt je tudi povezava Postojna – Bloke – Kočevje – Novo mesto. Tudi to modernizacijo pa bo mogoče izvesti v okviru naslednje finančne perspektive, še posebej ker je to edina infrastrukturna povezave za prebivalce te regije,« je prepričan premier.          

 

Predsednik vlade je izrazil prepričanje, da je smiselno vlagati v turizem, saj bi s tem pridobili tudi nova delovna mesta, ki so trajna, ki jih globalizacija ne ogroža, so ekološko nesporna in bodo v prihodnosti vse bolje plačana. »To je velika priložnost, ki jo je potrebno izkoristiti,« je zaključil premier.

 

Premier se je ob ogledu podjetja Postojnska jama, turizem, d.d. srečal tudi z Igorjem Bavčarjem, predsednikom uprave holdinške družbe Istrabenz, d.d. (FOTO: Nebojša Tejić / Salomon 2000)

 

Po novinarski konferenci se je premier Janez Janša, skupaj z gospodarskim in zunanjim ministrom ter ministrom za okolje in prostor, sestal še vodstvom družbe Postojnska jama, turizem, d.d., s katerim so govorili o razvojnih ciljih in perspektiva turističnega razvoja v notranjsko-kraški regiji. Gostitelji so predstavnike vlade seznanili z integralnim turističnim produktom pod enotno blagovno znamko »Kras«. Ta bi obsega poglavitne turistične atrakcije v regiji: Postojnska jama, Predjamski grad, Škocjanske jame, Štanjel, Kobilarna Lipica in posestvo Snežnik. Po besedah predsednika vlade je vlaganje v turistično infrastrukturo po modelu javno-zasebnega partnerstva gotovo prava pot na področju opravljanja z naravno in kulturno dediščino. Turizem v tej regiji naj predstavlja prioritetno področje, država pa se bo potrudila, da postopoma odpravi vse administrativne ovire, ki zavirajo dejavnosti nosilcev turističnega razvoja.

 

Premier je otvoril Jamski dvorec pri Postojnski jami. (FOTO: Nebojša Tejić / Salomon 2000)

 

V nadaljevanju je premier slavnostno odprl Jamski dvorec, prenovljeno prireditveno in kulinarično središče. Naložba v višini 400 milijonov tolarjev je ena največjih turističnih naložb na Notranjskem v zadnjih letih. Tudi usmeritev v kongresni turizem v povezavi umikanja v naravno okolje je po besedah premierja prava pot.

 

FOTO: Nebojša Tejić / Salomon 2000

 

Pozno popoldne se je premier skupaj z ministrico in ministri na delovnem pogovoru srečal z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki z območja te regije. Govorili so o razvojnih perspektivah in izzivih, s katerimi se soočata regija in celotna Slovenija.

 

FOTO: Nebojša Tejić / Salomon 2000)

 

Po končanem srečanju je v Postojni sledila še dobrodelna nogometna tekma med ekipo vlade in ekipo regije.

 

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh