Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
31.05.2006
Premier na uradnem obisku v Ruski federaciji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo v času od 29. do 31. maja 2006 mudil na uradnem obisku v Ruski federaciji . Obisk predsednika vlade bo uresničen na osnovi obojestranskega interesa za nadaljnjo krepitev in razširitev dvostranskega sodelovanja na vseh področjih. Predstavlja priložnost za nadaljevanje političnega dialoga med državama, pregled aktualnega bilateralnega sodelovanja in evidentiranje možnosti za njegovo razširitev, zlasti na gospodarskem področju.

 

Predsednik vlade Janez Janša se bo tako v okviru obiska v Ruski federaciji srečal s pomembnimi predstavniki političnega vrha, in sicer s predsednikom Vlade Ruske federacije Mihailom Fradkovom, s predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom, s predsednikom Sveta federacije (zgornjega doma ruskega parlamenta) Sergejem Mironovom, s predsednikom Državne dume Ruske federacije (spodnji dom ruskega parlamenta) Borisom Gizlovom,  s patriarhom moskovskim in vse Rusije Aleksijem II. in z županom Moskve Jurijem Lužkovom.

 

Predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janšo bodo na uradnem obisku v Ruski federaciji spremljali minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel, minister za obrambo Karl Erjavec, minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič. Prav tako se bo uradnemu obisku priključila močna gospodarska delegacija.

 

Predvidoma bodo navedeni ministri v času obiska imeli ločena srečanja z ruskimi resornimi ministri. Član delegacije Republike Slovenije bo tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. 

 

V času obiska je predviden podpis vrste dvostranskih dokumentov: Program sodelovanja v kulturi, znanosti in izobraževanju za obdobje 2006-2008, Memorandum o medsebojnem razumevanju med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Ministrstvom za kmetijstvo RF glede sodelovanja v kmetijstvu in živilski industriji, Krovni Sporazum o sodelovanju med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Ministrstvom za obrambo Ruske federacije na področju obrambe, Protokol o sodelovanju na področju gradbeništva med Ministrstvom za gospodarstvo RS in Federalno agencijo za gradbeništvo in stanovanjsko-komunalne zadeve RF, Sporazumu o sodelovanju in medsebojni pomoči v carinskih zadevah  in Memorandum med Računskim sodiščem RS in Računskim sodiščem RF.

 

Neposredno pred obiskom predsednika Vlade RS bo v Moskvi potekalo 5. zasedanje Medvladne komisije za ekonomsko in trgovinsko ter znanstveno-tehnično sodelovanje, kateri sopredsedujeta minister za gospodarstvo RS mag. Andrej Vizjak in načelnik Zvezne službe za gradbeništvo in stanovanjsko - komunalne zadeve RF Sergej Kruglik.

 

V času obiska je predvidena poslovna konferenca med slovenskimi in ruskimi gospodarstveniki, ki jo bo z uvodnim nagovorom na ruski Trgovinski in industrijski zbornici odprl predsednik Vlade RS Janez Janša. V okviru poslovne konference bo izvedenih več tematskih okroglih miz ter borza tehnoloških projektov.

 

Predsednik Vlade Janša bo v času obiska sodeloval na slovesnem odprtju hotela Peter I., ki so ga v veliki meri prenovila slovenska podjetja. V hotelu Peter I. bosta potekal tudi uradni sprejem in razstava "V stičišču ustvarjalnosti", ki jo organizira Urad vlade za informiranje.

 

V času obiska je predvidena izvedba znanstvene konference na Ruski akademiji znanosti na temo "Zgodovinski temelji in perspektive slovensko-ruskih odnosov".

 

Vsebina:

 

V ospredju pogovorov bo potrditev dobrih dvostranskih odnosov med državama, ki se dobro razvijajo in so iz leta v leto bolj intenzivni in dinamični. Slovenska stran bo izpostavila interes po ohranjanju in krepitvi političnega dialoga na visoki in najvišji ravni o aktualnih evropskih in širših mednarodnih vprašanjih. To je še posebej pomembno v luči predsedovanja Slovenije EU v prvi polovici leta 2008, ko bo Slovenija vodila dialog celotne EU z RF. Ruskim sogovornikom bo predstavljen potek priprav RS na predsedovanje ter predvidene vsebinske prioritete. V tem kontekstu bo prišlo do izmenjave mnenj o razvoju odnosov med EU in RF. Slovenska stran bo  izpostavila interes za krepitev takšnega strateškega partnerstva med EU in RF, ki bo dejavnik stabilnosti, miru in razvoja, tako na evropski celini kot tudi v svetu.

 

Izpostavljen bo tudi slovenski interes za nadaljevanje uspešnega sodelovanja med državama v okviru OVSE, OZN, Sveta Evrope in drugih mednarodnih organizacij. V tem okviru bodo izmenjana  stališča o nekaterih najpomembnejših mednarodnih temah. Največ pozornosti bo predvidoma posvečeno razmeram na Zahodnem Balkanu ter izzivom in perspektivam, s katerimi se soočajo države s tega območja.

 

V pogovorih bo slovenska stran podala tudi pozitivno oceno slovensko-ruskega gospodarskega sodelovanja. Izpolnitev zastavljenega cilja 1 mlrd USD blagovne menjave med državama odpira prostor za skupno definiranje in zastavitev novih načrtov. Kljub dobrim trednom namreč vse možnosti še niso izkoriščene. Veliki potenciali obstajajo na področjih, kot so kapitalski trgi, energetski sektor ter visoke tehnologije. Dobere možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja se kažejo tudi v povezavi z možnimi dvostranskimi investicijami in skupnimi projekti v okviru programov, ki jih sofinancira EU.

 

Slovenska stran bo izrazila zadovoljstvo nad uspešnim razvojem sodelovanja z mnogimi ruskimi regijami, kjer je Slovenija zelo aktivna na gospodarskem področju, v zadnjem času pa se posveča tudi humanitarnim projektom (slovenska fundacija Skupaj izvaja program za psihosocialno rehabilitacijo otrok v Severni Osetiji).

 

Kot okvir za intenzivnejše sodelovanje na področju kulture bo izpostavljen Forum slovanskih kultur, ki je bil ustanovljen v Ljubljani ravno na osnovi slovensko ruske pobude. Ocenjeno bo stanje in obravnavane perspektive za nadaljnje delovanje Foruma.

 

Slovenska stran bo ruske sogovornike seznanila tudi s potekom priprav na jubilejno spominsko slovesnost ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki bo potekala zadnjo soboto v juliju 2006 pod častnim pokroviteljstvom predsednika Vlade RS Janeza Janše.

 

PROGRAM OBISKA

 

Sreda, 31. maja 2006

 

9.15 - 9.45

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom Dume Ruske federacije Borisom Grizlovom

 

Lokacija: Okhotnij Rjad 1

 

Fototermin.

 

10.00 – 11.00 

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše z županom Moskve gospodom Jurijem Lužkovom

 

Lokacija: 13, Tverskaya ul.

 

Fototermin.

 

12.00 – 12.45 

sprejem predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše pri predsedniku Ruske federacije gospodu Vladimirju Vladimiroviču Putinu

 

Lokacija: Kremelj

 

Fototermin.

 

12.45 - 13.45 

ogled Kremlja

 

17.00 – 19.30  

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom Vlade Ruske federacije gospodom Mikhailom Fradkovom

 

Lokacija: Beli dvor, Krasnopresnenskaja

 

Fototermin.

 

18.00 

podpis sporazumov

 

Fototermin.

 

nato tiskovna konferenca obeh predsednikov vlad

 

20.05 

prihod na letališče Vnukovo II

poslovitev z vojaškimi častmi

 

Fototermin.

Nazaj na seznam
|
Na vrh