Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
29.05.2006
Premier Janez Janša: Ruska federacija je nezamenljiv gospodarski partner EU in Slovenije

Predsednik vlade Janez Janša je pred odhodom na tridnevni uradni obisk v Rusko federacijo poudaril, da je obisk predvsem gospodarsko obarvan, saj uradno delegacijo spremlja močna gospodarska delegacija predstavnikov 96 slovenskih podjetij. Po njegovih besedah je Ruska federacija v zadnjih letih, predvsem zaradi gospodarske rasti in tudi zaradi visokih cen surovin energentov, postala praktično nezamenljiv gospodarski partner za Evropsko unijo in s tem tudi za Slovenijo.

 

FOTO: BOBO

 

Po besedah predsednika vlade sta stabilna gospodarska prihodnost in gospodarski razvoj Evropske unije v prihodnjih letih zelo vezana na dobro gospodarsko sodelovanje z Rusko federacijo. »Zato ni slučajno, da so gospodarske teme ključne tudi ob temu obisku, ki se je praktično deloma že začel s sestankom mešane gospodarske komisije obeh držav. Gre predvsem za dve strateški polji sodelovanja. Eno je interes Slovenije za stabilno in dolgoročno oskrbo z energijo, drugo pa interes slovenskih podjetij na ruskem trgu in seveda tudi ruskih na slovenskem ter v širši regiji, saj Slovenija predstavlja dobro odskočno desko za sodelovanje tudi izven naših meja,« je prepričan premier.

 

Dodal je, da so politični odnosi med državama dobri in ni veliko nerešenih vprašanj. Slovenija se v zadnjem času trudi, da bi te stike, preko sodelovanja različnih vladnih in tudi nevladnih institucij, še izboljšala, zato je bila tudi sprejeta odločitev, da bodo v delegacijo na uradnem obisku vključeni tudi predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Predsednik vlade je ob tej priložnosti napovedal še skorajšnji obisk delegacije Ruske federacije v Sloveniji, ki se bo pod vodstvom predsednika sveta federacije Sergeja Mironova julija udeležila slovesnosti pri ruski kapelici na Vršiču.

 

Na novinarsko vprašanje, če bo slovenska stran ob tej priložnosti načela tudi vprašanje klirinškega dolga, je premier poudaril, da smo ga praktično že načeli, saj je bila to ena od tem pogovorov na sestanku mešane gospodarske komisije. Prepričan je, da bosta tako ta sestanek, kakor tudi uradni obisk nekakšna prelomnica pri reševanju tega vprašanja, saj so stališča že v veliki meri zbližana.

 

Ob koncu je predsednik vlade še dodal, da Slovenija dobiva plin z več strani, je pa cenena oziroma tehnično manj zahtevna dobava ruskega plina v slovenskem strateškem interesu. »Tu gre tudi za možen odgovor na vprašanje, ki lahko širše reši neke energetske zagate v tem delu Evrope. Drugo pa je tudi vprašanje izgradnje plinskih terminalov, ki predstavlja precej dražjo in manj sprejemljivo različico oskrbe s plinom. V kolikor bi namreč prišlo do dolgoročnih pogodb, da bi se tako zagotavljalo dobavo plina preko plinovodov, potem bi tudi vprašanje gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ali pa kjerkoli v Jadranskem morju povzročalo bistveno manj težav,« je dejal premier Janez Janša.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh