Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
30.05.2006
Premier zaključil drugi dan uradnega obiska v Ruski federaciji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes nadaljeval uradni obisk v Ruski federaciji, kjer ga spremlja tudi 132 članska gospodarska delegacija. V Aleksandrovem parku pred Kremljem je premier položil venec na grob neznanega junaka, se srečal s patriarhom Ruske pravoslavne cerkve Aleksijem II ter odprl slovensko-rusko poslovno konferenco. V nadaljevanju pa se je srečal še s podpredsednikom Sveta federacije Dmitrijem Fjodrovičem Mezencevom ter se v središču Moskve udeležil odprtja prenovljenega hotela Peter I.

 

Premier je položil venec na grob neznanega vojaka (FOTO: BOBO)

 

Predsednik vlade Janez Janša je patriarha seznanil s pripravami na letošnje jubilejne spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki bodo potekale konec julija 2006. Premier je izpostavil veliko simbolno vrednost vsakoletnih slovesnosti, ki povezuje oba naroda. Prav tako je izrazil pomen skupne zgodovinske povezanosti obeh narodov s krščansko tradicijo, ki se je odražala v čaščenju bratov Cirila in Metoda in je prisotna v obeh narodih. Izrazil pa je tudi zadovoljstvo nad pozitivnimi premiki, ki se dogajajo na področju ekumenizma v ponovnem odkrivanju krščanskih temeljev Evrope, kar je dobro izhodišče za nadaljnje sodelovanja in partnerstvo Evrope in Rusije.

 

Premier se je srečal s patriarhom Aleksijem II (FOTO: BOBO)

 

Premier je poudaril, da si bo slovenska stran prizadevala za nadaljnje uspešno sodelovanje med državama na področju kulture tudi v okviru Foruma slovanskih kultur z namenom spodbujanja kulturnih izmenjav med vsemi "slovansko-govorečimi" državami. Sogovornika sta še izrazila prepričanje, da današnji uradni obisk pomeni novo spodbudo za okrepitev odnosov med državama in narodoma na vseh področjih.

 

Popoldne pa je predsednik vlade Janez Janša odprl tudi slovensko-rusko poslovno konferenco, kjer je poudaril, da si Slovenija želi večje investicije ruskih podjetij, zainteresirana pa je tudi za dolgoročne dobavne pogodbe za zemeljski plin. Izrazil je prepričanje, da bo proces drugega kroga privatizacije slovenskih državnih podjetij na področju jeklarstva, telekomunikacij, energetike in finančnega sektorja zanimiv tudi za ruske investitorje. Za ruska podjetja pa vidi investicijske priložnosti tudi na področjih logistike, kovinsko-predelovalne in elektronske industrije ter pri komercializaciji znanstveno-tehnoloških projektov. Po njegovih besedah so skupni projekti možni tudi v okviru programov, ki jih podpira EU.

 

Premier se je srečal s podpredsednikom gospodarske in trgovske zbornice Ruske federacije Borisom Nikolajevičem Postuhovom (FOTO: BOBO)

 

»Rusija je že desetletja zanesljiv dobavitelj energentov Sloveniji, zato si želimo, da bi takšen odnos negovali in poslovno poglobili tudi v prihodnje,« je pred zbranimi slovenskimi in ruskimi gospodarstveniki  ocenil premier. »Slovenija je zainteresirana za sklenitev dolgoročnih dobavnih pogodb za zemeljski plin in morebitno sodelovanje pri energetskih infrastrukturnih projektih,« je dejal predsednik vlade.

 

Premier se je srečal s podpredsednikom Sveta federacije Dmitrijem Fjodrovičem Mezencevom (FOTO: BOBO)

 

Predsednik vlade Janez Janša se je nato sešel še s podpredsednikom Sveta federacije federalnega zbora Ruske federacije Dmitrijem Fjodrovičem Mezencevom. Na pogovoru sta dvostranske odnose med državama ocenila kot odlične. Pri tem sta posebej poudarila pomen Ruske kapelice, kjer se ob vsakoletnih slovesnostih v spomin na ruske vojne ujetnike, ki jih je leta 1916 pod Vršičem zasul plaz, zbirajo predstavniki slovenskega in ruskega političnega, gospodarskega in verskega življenja. Premier Janša je predstavil priprave na slovesno obeležitev 90. obletnice tega nesrečnega dogodka, ki bo potekala konec julija. Sogovornika sta soglašala, da imata pomembno vlogo za krepitev vsestranskega sodelovanja med državama tudi skupini prijateljstva, ki delujeta v parlamentih obeh držav. Ruska stran je Sloveniji izrazila priznanje za uspešen razvoj in za vstop v Evropsko unijo ter izpostavila vlogo naše države, ki bo kot prva slovanska država predsedovala tej povezavi.

 

Premier Janez Janša je zvečer v središču Moskve skupaj z moskovskim županom Jurijem Lužkovom odprl prenovljen hotel Peter I., v obnovo katerega je bila vključena vrsta slovenskih podjetij. Predsednik vlade bo tridnevni uradni obisk v Rusiji sklenil jutri, ko se bo sestal še z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, premierom Mihailom Fradkovom in predsednikom dume Borisom Grizlovom.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh