Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
31.05.2006
Premier zaključil uradni obisk v Ruski federaciji

Predsednik vlade Janez Janša je z današnjimi srečanji z najvišjimi predstavniki Ruske federacije zaključil uradni obisk v Moskvi, zadnji dan obiska pa se je sestal tudi s predsednikom Vlade Ruske federacije Mikhailom Fradkovom. Po srečanju z rusko vladno delegacijo in predsednikom vlade je na novinarski konferenci dejal, da je razgovor potrdil razvejane in dobre stike med državama. Poudaril je, da je bil obisk vsebinsko zelo bogat, saj se je slovenska vladna delegacija srečala z najvišjimi političnimi predstavniki, med drugimi tudi s predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom ter s patriarhom Ruske pravoslavne cerkve Aleksijem II. Tudi posamezni ministri so imeli zelo bogat program ter vrsto ločeni srečanj.

 

Premier Janez Janša s predsednikom Vladimirjem Putinom (FOTO: BOBO)

 

Predsednik vlade Janez Janša se je v okviru uradnega obiska v Ruski federaciji danes srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ob tej priložnosti je ruskega predsednika seznanil, da je v Moskvo prispela največja delegacija gospodarstvenikov, ki je kadarkoli potovala iz Slovenije v tujino ter izpostavil, da obstaja veliko možnosti za intenziviranje odnosov med državama na vseh področjih. Prav tako je predsednika Ruske federacije obvestil o poteku priprav na 90. obletnico Ruske kapelice na Vršiču in se zahvalil za napovedano udeležbo predsedniškega polka Ruske federacije na letošnjih slovesnostih. Predsednik Vladimir Putin se je strinjal z ugotovitvijo, da obstaja veliko možnosti na področju gospodarskega sodelovanja med državama ter poudaril interes ruskega gospodarstva za investiranje v Sloveniji. Sogovornika sta se tudi strinjala, da bo lahko slovensko predsedovanje Evropski Uniji v številnih pogledih prispevalo k nadaljnji krepitvi sodelovanja med Rusko federacijo in Evropsko Unijo. Prav tako sta izmenjala poglede o razmerah na Zahodnem Balkanu, pri čemer sta podprla iskanje rešitev, ki bodo pripomogle k nadaljnji krepitvi stabilnosti v celotni regiji.

 

Po besedah slovenskega premiera po srečanju z gostiteljem, predsednikom Vlade Ruske federacije  Mikhailom Fradkovom, je bila posebna pozornost uradnega obiska posvečena gospodarskemu sodelovanju. Uradno delegacijo Vlade Republike Slovenije je namreč spremljala največja gospodarska delegacija, ki jo je sestavljajo kar 133 predstavnikov slovenskih podjetij. Premier je pojasnil, da je bil v lanskem letu praktično dosežen cilj blagovne menjave med državama v višini 1 mlrd ameriških dolarjev in da sta se obe delegaciji strinjali, da naj se ta znesek v prihodnjih letih še poveča. »S podpisi sedmih dvostranskih aktov smo na obisku prav tako nadgradili pravni okvir medsebojnega sodelovanja«, je pojasnil premier ter nadaljeval, da je v času obiska potekala tudi okrogla miza »Zgodovinski temelji in perspektive slovensko-ruskih odnosov«, ki je doprinesla k boljšemu poznavanju dosedanjih vezi ter bodočih potencialov sodelovanja RS in RF v širši javnosti.

 

 

Premier se je sestal s predsednikom vlade Ruske federacije Mikhailom Fradkovom (FOTO: BOBO)

 

Predsednik Vlade RS je sogovornike tudi seznanil z načrti, ki jih ima Slovenija v okviru Foruma slovanskih kultur, ki predstavlja dobro priložnost za okrepitev sodelovanja slovanskih držav na kulturnem področju. Predstavil je tudi priprave na slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem, ki bodo potekale konec meseca julija ob 90. obletnici nesreče, v kateri je plaz zasul več sto ruskih vojnih ujetnikov. Poudaril je, da Ruska kapelica danes predstavlja posebno simbolno vez med obema narodoma.

 

»Odnosi z Rusko federacijo so za Slovenijo strateškega pomena, zato jim bomo v prihodnje posvetili še več pozornosti. Prav tako je strateškega pomena sodelovanje med Rusko federacijo in Evropsko unijo, ki predstavlja temelj bodočih dobrih odnosov na evropski celini. Evropa ne more biti uspešna brez strateškega partnerstva z Rusko federacijo. V tej smeri vidimo tudi del pozitivne evropske prihodnosti, za katero si bomo prizadevali tudi v času slovenskega predsedovanja EU,« je še zatrdil premier Janez Janša.   

 

 

Premier se je srečal s predsednikom Dume Borisom Grizlovom (FOTO: BOBO)

 

Sicer pa se je premier že zjutraj sešel s predsednikom Dume Ruske federacije Borisom Grizlovom, s katerim sta bilateralne odnose ocenila kot odlične, velik pomen za razvoj medsebojnih odnosov pa sta pripisala kontinuiranemu političnemu dialogu na visoki in najvišji ravni. Sogovornika sta se tudi strinjala, da je sodelovanje med slovenskim in ruskim parlamentom dobro, prihaja tudi do rednih izmenjav obiskov parlamentarnih delegacij. Premier Janez Janša pa je še poudaril pomembnost, ki ga imajo za medparlamentarno sodelovanje redna srečanja parlamentarcev obeh držav v okviru vsakoletnih spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici.

Nazaj na seznam
|
Na vrh