Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
09.06.2006
Premier v Stični odkril doprsni kip patra Simona Ašiča

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji slovesnosti ob stoletnici rojstva zeliščarja patra Simona Ašiča v Cistercijanski opatiji Stična, ki je danes ena najstarejših še delujočih opatij tega reda v tem delu Evrope, odkril njegov doprsni kip. Ob tej priložnosti je poudaril, da pater Simon Ašič ni bil zelo poznan in priljubljen le pri nas, ampak tudi pri drugih narodih. Njegove knjige so namreč prevedli v hrvaški, nemški in poljski jezik. Tisoči pa se ga z veliko hvaležnostjo spominjajo in s pridom uporabljajo njegove nasvete.

 

Premier je odkril doprsni kip patra Simona Ašiča (foto: Primož Lavre / Salomon 2000)

 

Kot je v govoru poudaril premier Janez Janša, so ljudje, ki so se v velikem številu zatekali k patru Simonu, občutili, da je bil srčno dober človek, po naravi optimist, vedno prijazen, spoštljiv in uslužen, pripravljen pomagati v duhovni ali telesni stiski vsakemu brez razlike. Za bolnike je vedno imel čas. Potrpežljivo jih je poslušal in s toplo človeško besedo zdravil ranjene duše, strta srca in bolna telesa. Tako so njegovi čaji, mazila, tinkture ter obkladki postali mnogo bolj zdravilni, kot bi bili sicer. 

 

»Pater Simon se ni imel za čudežnega zdravitelja, ki bi hlepel po slavi ali celo bogastvu. Volja in želja pomagati sočloveku sta mu pomagala, da je našel način, kako se skromno, z veliko dobrote in potrpežljivosti približati človeku v stiski, mu prisluhniti in mu svetovati,« je dejal premier.

 

Tako bo od danes na priljubljenega patra Simona, na »Stiškega dohtarja«, kot so ga tudi poimenovali, spominjal tudi doprsni kip in lepo urejen ter poučen park številnih zdravilnih rastlin. Tu bodo obiskovalci, tako šolarji kot tudi odrasli, imeli možnost spoznavanja zdravilnih rastlin, naravnega način zdravljenja bolezni in utrjevanja svojega zdravja.

 

»Intelektualna, verska in socialna zapuščina patra Simona Ašiča je pomemben del nacionalnega zaklada. Tudi sam sem vesel, da sem ga lahko v svojem življenju srečal. Njegovo delo je bilo veliko in dobro delo,« je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 

 

Premier se je srečal z ljubljanski pomožnim škofom dr. Antonom Jamnikom in stiškim opatom dr. Antonom Nadrahom (foto: Primož Lavre / Salomon 2000)

 

Govor

Nazaj na seznam
|
Na vrh