Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.06.2006
Premier Janez Janša z vlado na obisku Zasavja

Z dopoldanskim delovnim posvetom vlade v Izlakah se je pričel delovni obisk predsednika vlade Janeza Janše ter ministrice in ministrov v Zasavju. Člani vlade so se seznanili z aktualnimi razmerami v regiji ter govorili o razvojnih perspektivah tega področja.

 

Vlada na dopoldanskem posvetu. (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Skupinska fotografija Vlade RS v Zasavju. (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Premier se je že včeraj mudil na obisku v podjetju Termoelektrarna Trbovlje, kjer je država še vedno večinski lastnik in kjer se bo v prihodnjih letih ali celo mesecih potrebno odločiti o perspektivi tega energetskega objekta po letu 2009, ko se ne bo več uporabljal domači premog. Danes pa je skupaj z nekaterimi ministri obiskal podjetje ETI Elektroelement, ki dosega že tradicionalno dobre rezultate, zaposluje zelo veliko število delavk in delavcev, ima dobre načrte za prihodnost ter ima vodstvo, ki po besedah premierja ne tarna, ampak gradi na lastnem znanju, na inovativnosti in na izkoriščanju priložnosti, ki jih prinaša globalizacija.

 

Premier je obiskal podjetje ETI Elektroelement d.d. v Izlakah. (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Koncern, ki zaposluje več kot 1600 ljudi, se je razvil v mednarodno konkurenčno in razvojno sposobno ter stabilno poslovno skupino, ki svoje izdelke prodaja v več kot 60 držav po celem svetu. Predsednik vlade je ob tej priložnosti čestital vodstvu podjetja za dosežke in poslovne uspehe ter dejal, da sta podjetje in njegova vizija lahko za vzor drugim gospodarskim subjektom. Dejal je, da je v tem podjetju naletel na način razmišljanja, ki ga podpira. Slovenija namerava, po njegovih besedah, spremeniti davčni sistem, ki bo bolj prijazen do podjetništva, bo razbremenil delo in bo bolj enostaven ter pravičen. Prav tako je eden od ciljev vlade, ki je zapisan tudi v okviru ekonomskih in socialnih reform, fleksibilnejši trg dela.

 

 

V nadaljevanju je predsednik vlade obiskal Steklarno Hrastnik, kjer je slovesno odprl novo steklarno za proizvodnjo specialne steklene embalaže. V slavnostnem nagovoru je dejal, da ima steklarstvo v Hrastniku že dolgo zgodovino, saj prvi začetki segajo v daljno leto 1860, ko je bila na tem prostoru zgrajena prva tovarna. Ta je že po dobrem desetletju prerasla v eno največjih steklarn tedanje Avstroogrske in je skozi zgodovino doživljala spremembe, vzpone in padce, ki pa niso zamajale njenih temeljev. Izgradnja nove tovarne predstavlja eno večjih gospodarskih investicij tudi na nivoju države, katere vrednost znaša približno 7 mrd SIT, delo v njej pa je našlo skoraj 200 zaposlenih.

 

Premier je odprl novo steklarno za proizvodnjo specialne steklene embalaže Steklarna Hrastnik d.d. (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Sicer pa so predstavniki vodstva Steklarne Hrastnik s predsednikom vlade govorili tudi o konkurenčni in stabilni oskrbi z zemeljskim plinom in električno energijo ter o možnostih pridobivanja finančnih vzpodbud za prilagajanje proizvodnih procesov najnovejšim ekološkim smernicam. Premierja so seznanili tudi s problematiko glede električne infrastrukture v obrtno industrijski coni Hrastnik.

 

Premier je obiskal proizvodnjo v podjetju Steklarna Hrastnik d.d. (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

 

Premier je obiskal še podjetje Dewesoft d.o.o. v Trbovljah in si ogledal proizvodnjo. (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Popoldne se je predsednik vlade mudil še v visokotehnološkem podjetju Dewesoft v Trbovljah, ki se ukvarja z razvojem programske opreme in izdelavo tehnološko zahtevnih merilnih inštrumentov, med drugim tudi za ameriško vesoljsko agencijo NASA. Predstavniki podjetja, ki deluje tudi na mednarodnem globalnem trgu, so ga seznanili z dejavnostjo in vizijo podjetja ter skrbjo za zagotavljanje visoko strokovnih kadrov. »Imajo dobre zamisli za prihodnost. Podjetje predstavlja razvojno celico v Zasavju, ki je zagotovo, vsaj na tem področju, tudi za zgled vsem ostalim. Ko gre za informacijsko tehnologijo, ko gre za programske rešitve, ko gre za konkretne izdelke, ki vsebujejo veliko količino znanja, lokacija ni tako pomembna. Pomembne so širokopasovne in moderne telekomunikacijske povezave, ki omogočajo, da si konkurenčen tudi iz Trbovelj,« je poudaril predsednik vlade.

 

 

Premier na tiskovni konferenci. (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Predsednik vlade Janez Janša je na popoldanski novinarski konferenci najprej pojasnil, da vlada tokrat gostuje v regiji, ki je pri repu po razvitosti v Sloveniji, večina kazalcev Zasavja pa je pod slovenskim povprečjem. »V preteklih letih je bila regija zelo prizadeta z upadanjem tradicionalne industrijske proizvodnje, ki še vedno v veliki meri zaznamuje gospodarski utrip regije. Država je v to regijo v preteklih letih usmerjala znatna sredstva, v primerjavi -  gledano na glavo prebivalca – z drugimi regijami, nadpovprečna. Seveda pa so bili tudi razvojni problemi, s katerimi se je regija v tem času srečevala, nadpovprečni,« je pojasnil predsednik vlade. Povedal je še, da se v regiji po določenem obdobju sanacije oz. prestrukturiranja kažejo nekateri pozitivni rezultati, zaživeli pa so tudi nekateri novi programi, bilo je veliko prezaposlitev, vendar pa problem v celoti še ni rešen. »Še vedno je povprečna brezposelnost v regiji za nekaj odstotkov višja od slovenskega povprečja, v regiji je tudi manjše število majhnih podjetij, kot pa je slovensko povprečje, ali pa kot je to značilno za bolj razvite regije. Razlika obstaja tudi znotraj regije med tremi občinami,« je zatrdil premier in nadaljeval, da so razvojne perspektive regije v prihodnosti v nadaljevanju nekaterih dobrih programov, ki so bili v preteklosti in so tudi danes hrbtenica razvoja regije.

 

Po mnenju predsednika vlade je potrebno okrepiti tudi vlaganje v znanje, v krepitev ali pa v odpiranje novih visokošolskih programov ali pa oddelkov, prav tako pa je nujno mladim zagotoviti dostop do znanja, ki je perspektivno ter čim bližje domu. »Veseli smo nekaterih iniciativ, ki so že zaživele, ter tistih, ki so še v razvoju oziroma v dogovoru z Univerzo v Mariboru, pa tudi možnosti, ki se odpirajo doma. Podjetja lahko sama odpirajo programe, saj so možna zasebna vlaganja, ki jih bo država vzpodbujala,« je še zaključil premier. 

 

 

Premier na srečanju z gospodarstveniki, župani, poslanci in svetniki DS RS iz Zasavske regije (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Pozno popoldne se je predsednik vlade, skupaj z ministrico in ministri, udeležil srečanja Vlade RS z župani, gospodarstveniki in državnimi svetniki iz Zasavja. Govorili so o razvojnih perspektivah te regije ter odgovarjali na vprašanja navzočih.

 

Premier se je udeležil dobrodelne nogometne tekme. (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Po končanem posvetu pa je premier Janez Janša odigral še dobrodelno nogometno tekmo med ekipo Vlade RS ter ekipo gospodarstvenikov in politikov iz Zasavja. Zbrana sredstva so namenjena za nakup inzulinske črpalke za 17-mesečnega fantka obolelega za sladkorno boleznijo iz Trbovelj, del sredstev pa bo šel za dobrodelni namen v občini Zagorje ob Savi in Hrastnik.

Nazaj na seznam
|
Na vrh