Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
16.04.2008
Premier Janez Janša: O bodočih pokrajinah naj odločajo ljudje na referendumu

»Koalicija je danes sklenila, da predlaga državnemu zboru, da razpiše posvetovalne referendume v trinajstih območjih, ki naj bi v prihodnosti postale pokrajine,« je dejal predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša po današnjem popoldanskem sestanku s predsedniki in poslanci koalicijskih strank. Srečanje je bilo namenjeno tudi informiranju o pripravah rebalansa proračuna za leto 2008 in reševanju odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Kot je po sestanku dejal premier, je bilo v projekt decentralizacije Slovenije in postavitev ustreznih zasnov za to, da se Slovenija razdeli na pokrajine vloženega veliko dela. Ob tem je poudaril, da koalicija nadaljuje s procesom regionalizacije Slovenije, kljub temu, da so si nekatere stranke v opoziciji, ki so prve zagovarjale 14 pokrajin, kasneje premislile, saj »Slovenija enostavno nima časa, da si privošči naslednjih nekaj let razprav, kje, kdaj in kakšne pokrajine ustanoviti.« Premier je ob tem še opozoril, da če sedanja vlada v tem mandatu regionalizacije Slovenije ne dokonča, bo z naslednjim mandatom ves proces potrebno začeti na novo.

 

(Foto: Domen Grögl/STA)

 

Koalicija je zato danes predlagala, da se na referendumu odloča o 12 + 1 pokrajini, saj naj bi mesto Ljubljana, po vzoru nekaterih podobnih ureditev v Evropski uniji, dobilo status samostojne pokrajine z vsemi pokrajinskimi pristojnosti. Predsednik vlade Janez Janša je še poudaril, da se koaliciji zdi smiselno, da vpraša ljudi ali so za ustanovitev pokrajin na teh območjih, ki bodo predlagana, in da se v tistih pokrajinah, kjer obstajajo morebitne dileme glede samega poimenovanja, tudi odločijo za ime svoje pokrajine.

 

Po besedah premierja bi bilo tudi v idealnih okoliščinah težko zagotoviti vse potrebno, da bi pokrajine, če se izglasujejo na posvetovalnih referendumih in državni zbor to voljo tudi uzakoni, zaživele že hkrati z novim mandatom državnega zbora. Ob tem je dodal, da je koalicija to dejstvo sprejela in zdaj zasleduje sočasnost volitev v prvi sklic pokrajinskih organov z naslednjimi lokalnimi volitvami čez dve leti.

 

        Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh