Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.07.2008
Premier Janez Janša: Vlada bo zagotovila pomoč prizadetim v neurju

Predsednik vlade Janez Janša je po današnjem sestanku z ministri, na katerem so se pogovarjali o katastrofalnih posledicah nedeljskega neurja, povedal, da je bila škoda, povzročena na najbolj prizadetih območjih Slovenije, velika in da bo vlada o učinkovitih ukrepih za sanacijo škode govorila že na četrtkovi seji vlade.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier je dejal, da lahko po prvih zbranih podatkih govorimo o škodi, ki na šolskih objektih znaša preko milijona evrov, v neurju je bilo popolnoma uničenih 570 hektarjev gozdov in še veliko drugih gozdnih površin, poškodovanih je bilo tudi preko 500 objektov, med njimi tudi gospodarskih in industrijskih, velika škoda pa je bila povzročena tudi na kmetijskih pridelkih. »Vlada bo v četrtek dala skupaj vse informacije o posledicah tega neurja, zagotovila tisto pomoč, ki jo je v tej fazi možno zagotoviti in sprejela tudi nekatere druge ukrepe, ki so v tem času potrebni,« je dejal premier. Dodal je, da je eden od tovrstnih, že sprejetih, ukrepov vlade zagotovitev varnih odlagališč za azbestno kritino, ki jo je ob neurju odneslo z velikega števila objektov in jo je v skladu z okoljevarstvenimi standardi potrebno pravilno shraniti.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Glede na ocenjeno škodo bo vlada skušala pomagati tudi izven utečenih sistemskih poti, uporabila pa bo še solidarnostni pristop. Predsednik vlade je pozval tudi obe krovni humanitarni organizaciji, Slovensko karitas in Rdeči križ, da odpreta posebne računa za tiste, ki so bili še posebej prizadeti v tej ujmi. »Pozivamo pa tudi vse lokalne skupnosti, da znotraj inštrumentov solidarnosti zbirajo sredstva za tiste posameznike, ki so bili najbolj prizadeti,« je še dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša.


   Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh