Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
07.07.2006
Premier na uradnem obisku v Združenih državah Amerike

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša bo od 7. do 11. julija 2006 na uradnem obisku v Združenih državah Amerike. Obisk potrjuje obojestranski interes za nadaljnjo krepitev bilateralnega sodelovanja in strateškega partnerstva v okviru transatlantskega zavezništva. Predsednika vlade Janeza Janšo bo na uradnem obisku v ZDA spremljal minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel.


Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša bo imel v okviru obiska v Združenih državah Amerike (ZDA) pogovor z gostiteljem, ameriškim predsednikom Georgeom W. Bushem, prav tako pa se bo sestal s podpredsednikom ZDA Richardom B. Cheneyem, državno sekretarko dr. Condoleezzo Rice,  predsednikom Predstavniškega doma Kongresa J. Dennisom Hastertom, predsednikom zunanjepolitičnega odbora Senata Richardom g. Lugarjem ter s senatorjem Tomom Harkinom.

 

Prvi del obiska je namenjen slovenski skupnosti v ZDA. V Clevelandu, največjemu središču ameriških Slovencev, se bo premier srečal s senatorjem Georgeom V. Voinovichem in županom mesta Cleveland Frankom G. Jacksonom, nagovoril pa bo tudi predstavnike tamkajšnje slovenske skupnosti ter slovenskih ustanov. Nastopil bo tudi na najbolj množični prireditvi slovenske skupnosti v ZDA, 25. tradicionalnem »Slovenefestu« v Enon Valleyu.

 

V drugem delu obiska se bo premier v Washingtonu srečal z najvišjimi predstavniki ameriške administracije. V ponedeljek, 10. julija 2006, ga bo najprej sprejel ameriški predsednik George W. Bush. Razpravljala bosta o vlogi Slovenije pri demokratizaciji in stabilnosti v regiji ter o sodelovanju v okviru evroatlantskih zavezništev. Izmenjala naj bi tudi poglede na razvoj in evroatlantsko prihodnost držav Zahodnega Balkana ter na druge teme, ki bodo še posebej zanimive v času slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008. Še istega dne se bo premier z vladno delegacijo srečal tudi z državno sekretarko dr. Condoleezo Rice in predsednikom zunanjepolitičnega odbora Senata Richardom g. Lugarjem.

 

V torek, 11. julija 2006, bo predsednik vlade nastopil na Gospodarski zbornici ZDA (US Chamber of Commerce). Zadnji dan obiska se bo sestal še s senatorjem slovenskega rodu Tomom Harkinom, s predsednikom Predstavniškega doma Kongresa J. Dennisom Hastertom ter s podpredsednikom ZDA Richardom B. Cheneyem.

 

Uradni obisk predsednika vlade Janeza Janše v ZDA je izraz odličnih bilateralnih odnosih brez odprtih vprašanj. Slovenija, ki si želi nadaljevanje političnega dialoga na visoki in najvišji ravni, bo potrdila zavezanost dodatni krepitvi odnosov med državama, tako v političnem kot v gospodarskem pogledu. Prav na področju gospodarstva je po mnenju obeh strani še precej neizkoriščenih priložnosti.

 

Slovenska stran bo izrazila trdno zavezanost in podporo transatlantskemu zavezništvu in potrdila, da bo v času predsedovanja EU leta 2008 temu posvetila posebno pozornost. Predstavljene bodo tudi ostale prioritete slovenskega predsedovanja EU. Ameriški strani bo predstavljeno več pobud, ki jih je slovenska vlada začela z namenom zagotavljanja podpore državam kandidatkam za članstvo v Evropski uniji, potencialnim kandidatkam in državam Evropske sosedske politike. Slovenija si bo tudi v bodoče prizadevala za širitev območja stabilnosti in bo še naprej podpirala širitev EU in NATO, kar je v skupnem interesu transatlantskih partnerjev.

 

Z ameriškimi sogovorniki bodo izmenjana stališča tudi o  drugih pomembnejših aktualnih mednarodnih temah.

 

Program za petek, 7. julij 2006

 

18.42

 

lokalni čas

(- 6 ur) prihod predsednika Vlade RS Janeza Janše in članov delegacije ter spremstva na letališče v Clevelandu

 

20.15 

obisk cerkve Marije Vnebovzete v spremstvu župnika gospoda Johna Kumseta

 

Fototermin

 

21.00 

obisk slovenske cerkve sv. Vida v spremstvu župnika gospoda Jožeta Božnarja

 

Fototermin

 

21.30 

večerja, ki jo predsedniku Vlade RS Janezu Janši priredi župnik gospod Jože Božnar v St. Vitus Slovenian Village

 

*Pred večerjo  predsednik Vlade RS izroči dr. Gobcu priznanje Urada za Slovence po svetu

 

Fototermin

Nazaj na seznam
|
Na vrh