Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
20.10.2006
Predsednik Vlade RS Janez Janša na neformalnem srečanju predsednikov držav oziroma vlad članic EU

Predsednik Vlade RS Janez Janša se bo v petek, 20. oktobra 2006, v Lahtiju na Finskem udeležil neformalnega srečanja predsednikov držav oziroma vlad članic Evropske unije. Osrednja pozornost tokratnega srečanja, ki bo potekalo v organizaciji finskega predsedstva, bo namenjena politiki EU glede inovacij in energetike.

 

Razprava o energetski politiki Evropske unije sodi v sklop prizadevanj, da bi države članice povezave na tem področju govorile z enim glasom. Tovrstna zavezanost k skupnim ciljem bi okrepila sposobnost EU, da se učinkoviteje odziva na spremembe na globalnih energetskih trgih. Pri tem bodo v ospredju energetska vprašanja v odnosih med EU in Rusko federacijo ter krepitev sodelovanja EU s sosednjimi regijami. Udeleženci neformalnega srečanja bodo ob tej priložnosti tudi preučili načine za izboljšanje zbiranja informaciji, ki so podlaga za skupno odločanje na področju energetske politike EU, s čimer bo omogočili učinkovitejše odzivanje na energetske krize.

 

Z razvojem inovacijske politike, kateri bo prav tako namenjeno srečanje v Lahtiju, želi Evropska unija ustvariti delovno okolje, ki bi spodbujalo inovacije ter njihovo uspešno uporabo v praksi. Pri tem so ključnega pomena ustrezno financiranje, zaščita intelektualne lastnine, razvoj učinkovitih postopkov standardizacije ter spodbujanje sodelovanje med univerzami in podjetji.

Šefi držav oziroma vlad članic EU se bodo dotaknili tudi imigracijske politike, saj problem nezakonitega priseljevanja zadeva celotno EU, ki mora na tem področju oblikovati vsestransko in učinkovito politiko tako do zakonitega kot tudi nezakonitega priseljevanja. Razprava tem vprašanju se bo predvidoma nadaljevala na decembrskem Evropskem svetu v Bruslju. Udeleženci pa naj bi se dotaknili tudi aktualnih razmer v sudanski pokrajini Darfur.

 

Po zaključku neformalnega srečanja se bodo šefi držav oziroma vlad na delovni večerji sestali še s predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom. Osrednja tema bo razvoj strateškega partnerstva med EU in Rusijo, vključno s sodelovanjem pri energetskih vprašanjih.

 

 


Program za petek, 20. oktober 2006


12.30 

Prihod predsednika Vlade Republike Slovenije in delegacije v Lahti

Lokacija: Konferenčni center Sibelius Hall

 

Predsednika Vlade Republike Slovenije pozdravi gostitelj, predsednik Vlade Republike Finske Matti Vanhanen.

 

13.00  

Delovno kosilo vodij delegacij na temo “External relations with regard to energy”

Lokacija: Konferenčni center Sibelius Hall, dvorana Metäshalli

 

15.00 

Skupinska fotografija vodij držav in vlad

 

15.15 

Popoldansko delovno zasedanje na temo “Innovation policy”

Lokacija: Konferenčni center Sibelius Hall

 

17.15 

Zaključek popoldanskega zasedanja

 

17.30 

Izjava predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše za slovenske medije

Lokacija: Gospodarsko razstavišče Lahti Fair Centre, Media Centre

 

19.00 

Skupinska fotografija vodij držav in vlad s predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom

 

19.15 

Delovna večerja za vodje držav in vlad z gostom predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom na temo “Strategic partnership and external relations with regard to energy”

Lokacija: Sibelius Hall, dvorana Metäshalli

Nazaj na seznam
|
Na vrh