Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.09.2007
Premier Janez Janša se bo udeležil zasedanja Generalne skupščine OZN

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša bo v nedeljo, 23. septembra 2007 odpotoval v New York. Tam se bo v ponedeljek, 24. septembra 2007 udeležil visokega srečanja o podnebnih spremembah, nato pa bo do četrtka, 27. septembra 2007, sodeloval na splošni razpravi 62. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov. Ob robu zasedanja se bo premier srečal tudi s slovensko skupnostjo v New Yorku in opravil vrsto bilateralnih pogovorov.

Srečanje na visoki ravni pod naslovom »Prihodnost je v naših rokah: Soočanje z izzivom vodenja na področju podnebnih sprememb« je za dan pred začetkom splošne razprave Generalne skupščine sklical generalni sekretar OZN Ban Ki-Moon. Udeležba slovenskega premierja je posebej pomembna, ker bodo podnebne spremembe v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji pomembna tematika tako znotraj EU kot tudi na globalni ravni. V okviru, ki naj bi bil postavljen na konferenci podpisnic Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah decembra na Baliju, bo Slovenija v prvi polovici naslednjega leta pomagala usklajevati stališča znotraj EU in jih učinkovito zastopati v dialogu s ključnimi globalnimi akterji.

Slovenski premier Janez Janša bo v dopoldanskem delu skupaj s predsednikom Vzhodnega Timorja, Nobelovim nagrajencem za mir Joséjem Manuelom Maros-Horto sopredsedoval vsebinskemu zasedanju o vlogi tehnologije pri soočanju s podnebnimi spremembami. V popoldanskem delu zasedanja pa bo nastopil z govorom o prilagajanju na podnebne spremembe; na prošnjo predsedujoče Portugalske bo poleg nacionalnih poudarkov predstavil tudi skupna EU stališča.

Tudi nastop in udeležba predsednika vlade na splošni razpravi 62. zasedanja Generalne skupščine OZN sta povezana s pripravami na predsedovanje Evropski uniji. Slovenija bo v prvi polovici naslednjega leta tudi v OZN in v drugih multilateralnih forumih pomagala zagotavljati enoten glas Evropske unije. Slovenski premier naj bi v dvorani Generalne skupščine OZN nastopil v četrtek, 27. septembra 2007 popoldne.

Splošna razprava Generalne skupščine ob visoki udeležbi svetovnih voditeljev ponuja tudi priložnost za številna srečanja. Predsednik vlade Janez Janša naj bi se med drugim srečal z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-Moonom, predsedujočim 62. zasedanja Generalne skupščine dr. Srgjanom Kerimom, turškim predsednikom vlade Recepom Tayyipom Erdoğanom, srbskim predsednikom Borisom Tadićem, predsednikom Vlade Republike Črne gore Željkom Šturanovićem in generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Mousso. Poleg tega se bo udeležil sprejema, ki ga ob robu splošne razprave tradicionalno gosti predsednik ZDA.

Premier Janez Janša bo obisk v New Yorku izkoristil tudi za srečanje s predstavniki tamkajšnje slovenske skupnosti. Ob tej priložnosti bo v cerkvi Svetega Cirila v New Yorku potekal krajši kulturni program.


Program predsednika Vlade RS:

Četrtek, 27. september 2007

09:00 - 09:15

predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo srečal z  generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki-Moonom,

 

Lokacija: Sejna soba generalnega sekretarja OZN, Palača OZN, New York, ZDA

 

09:30

predvidoma


izjava predsednika Vlade Republike Slovenije za slovenske medije
 
Lokacija: Palača OZN, New York, ZDA
 

11:45 -  12:15

predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo srečal s predsedujočim 62. zasedanja Generalne skupščine OZN Srgjanom Kerimom

 

Lokacija: Palača OZN, New York, ZDA

 

17:00 predvidoma

nastop predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše na 62. zasedanju Generalne skupščine OZN

 

Lokacija: Dvorana Generalne skupščine, Palača OZN, New York, ZDA

  



Celoten program predsednika Vlade RS

(*vsi časi so lokalni)

Nazaj na seznam
|
Na vrh