Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.05.2008
Premier Janez Janša v Limi na V. vrhu EU – LAK

Predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se bo med 15. in 17. majem v perujski prestolnici Limi udeležil V. vrha Evropska unija – Latinska Amerika in Karibi.  Največji vrh Evropske unije s tretjimi državami v času slovenskega predsedovanja Svetu EU bo združil 60 voditeljev z obeh strani. Predsednika vlade Janeza Janšo bosta v Limi spremljala tudi zunanji minister dr. Dimitrij Rupel in minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak.

 

Še pred vrhunskim zasedanjem se bo v četrtek, 15. maja, začel 2. poslovni vrh EU – LAK. Predsednik vlade Janez Janša bo tudi kot predsednik Evropskega sveta v otvoritvenem delu srečanja nagovoril več kot 400 predstavnikov gospodarstev obeh regij. Med njimi bo tudi približno 25-članska gospodarska delegacija iz Slovenije. 

 

Istega dne je predvideno tudi dvostransko srečanje premiera Janše z gostiteljem vrha, perujskim predsednikom Alanom Garcío Perezom. Poleg pogovora o skupnem vodenju ter pričakovanih rezultatih vrha bo srečanje tudi priložnost za izmenjavo pogledov na razvoj odnosov med državama. 

 

Na dan vrha EU-LAK, v petek, 16. maja, bo imel premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša skupaj z gostiteljem, perujskim predsednikom Alanom Garcío Perezom nosilno vlogo v otvoritvenem in zaključnem delu vrha. Same razprave bodo sicer potekale v osmih delovnih omizjih. Dopoldan bodo voditelji, razdeljeni v štiri omizja, govorili o vprašanjih boja proti socialni izključenosti, revščini in neenakosti. Popoldanska štiri omizja pa bodo namenjena izzivom trajnostnega razvoja, podnebnih sprememb in energetike. Vrh bo priložnost tudi za izmenjavo mnenj o drugih aktualnih vprašanjih, ki zadevajo medsebojno in multilateralno sodelovanje EU in LAK strani. Ob zaključku bo sprejeta Deklaracija iz Lime.

 

V soboto, 17. maja, bo premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša vodil trojko EU, ki se bo udeležila mini vrhov z Mehiko, Čilom ter s podregionalnimi skupinami LAK (Mercosur, Andska skupnost, Srednja Amerika, Cariforum). Vsak mini vrh naj bi se zaključil s sprejetjem skupne izjave.

 

Na evropski strani naj bi se poleg predsednika Evropskega sveta Janeza Janše ter drugih voditeljev držav članic vrha udeležili tudi predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, evropski komisar za trgovino Peter Mandelson, evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner, evropski komisar za razvojno in humanitarno pomoč Louis Michel ter visoki predstavnik za Skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

 

Dodatne informacije o V. vrhu EU – LAK so dosegljive na spletnih straneh slovenskega predsedstva, spletnih straneh Evropske komisije in na uradni spletni strani vrha.

 

 

Program:

 

Četrtek, 15. maj 2008 

8.15

Prihod predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše pred Muzej umetnosti, kjer ga pozdravita Jaime Cáceres, predsednik CONFIEP in Roque Benavides, organizator Ekonomskega vrha EU – LAK

 

FOTOTERMIN
 

8.35

Udeležba predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše na otvoritvenem zasedanju  Ekonomskega vrha EU – LAK

 

• Uvodni nagovor predsednika CONFIEP (National Association of Private Business Institutions of Peru) Jaimeja Cáceresa,
• Pozdravni nagovor predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše,
• Slovesna otvoritev, nagovor predsednika Republike Peru gospoda Alana Garcíe Péreza,
• Zaključek otvoritvenega zasedanja.

 

Lokacija: Muzej umetnosti, Lima, Peru

 

FOTOTERMIN

 

10.00 - 10.45

Bilateralno srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše s predsednikom Republike Peru Alanom Garcio Pérezom

 

Lokacija: Vladna palača, Lima, Peru

 

FOTOTERMIN

 

11.00 - 11.30

Srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše s slovenskimi gospodarstveniki in s Slovenci živečimi v Peruju

 

Lokacija: Hotel Sheraton, Lima, Peru

 

FOTOTERMIN

 

11.35 - 11.45

Izjava predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše za slovenske medije

 

Lokacija: Hotel Sheraton, Lima, Peru

 

19.15

Srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom in generalnim sekretarjem Sveta EU Javierjem Solano

 

Lokacija: Country Club hotel, Lima, Peru

 

* Vsi navedeni časi so lokalni.

 

 Celoten program predsednika Vlade RS in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše, vključno s programom ministra za zunanje zadeve dr. Dimitrija Rupla in gospodarske delegacije.

Nazaj na seznam
|
Na vrh