Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
17.05.2008
Premier Janez Janša v Limi na V. vrhu EU - LAK

Predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se bo med 15. in 17. majem v perujski prestolnici Limi udeležil V. vrha Evropska unija – Latinska Amerika in Karibi.  Največji vrh Evropske unije s tretjimi državami v času slovenskega predsedovanja Svetu EU bo združil 60 voditeljev z obeh strani. Predsednika vlade Janeza Janšo bosta v Limi spremljala tudi zunanji minister dr. Dimitrij Rupel in minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak.

 

Še pred vrhunskim zasedanjem se bo v četrtek, 15. maja, začel 2. poslovni vrh EU – LAK. Predsednik vlade Janez Janša bo tudi kot predsednik Evropskega sveta v otvoritvenem delu srečanja nagovoril več kot 400 predstavnikov gospodarstev obeh regij. Med njimi bo tudi približno 25-članska gospodarska delegacija iz Slovenije. 

 

Istega dne je predvideno tudi dvostransko srečanje premiera Janše z gostiteljem vrha, perujskim predsednikom Alanom Garcío Perezom. Poleg pogovora o skupnem vodenju ter pričakovanih rezultatih vrha bo srečanje tudi priložnost za izmenjavo pogledov na razvoj odnosov med državama. 

 

Na dan vrha EU-LAK, v petek, 16. maja, bo imel premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša skupaj z gostiteljem, perujskim predsednikom Alanom Garcío Perezom nosilno vlogo v otvoritvenem in zaključnem delu vrha. Same razprave bodo sicer potekale v osmih delovnih omizjih. Dopoldan bodo voditelji, razdeljeni v štiri omizja, govorili o vprašanjih boja proti socialni izključenosti, revščini in neenakosti. Popoldanska štiri omizja pa bodo namenjena izzivom trajnostnega razvoja, podnebnih sprememb in energetike. Vrh bo priložnost tudi za izmenjavo mnenj o drugih aktualnih vprašanjih, ki zadevajo medsebojno in multilateralno sodelovanje EU in LAK strani. Ob zaključku bo sprejeta Deklaracija iz Lime.

 

V soboto, 17. maja, bo premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša vodil trojko EU, ki se bo udeležila mini vrhov z Mehiko, Čilom ter s podregionalnimi skupinami LAK (Mercosur, Andska skupnost, Srednja Amerika, Cariforum). Vsak mini vrh naj bi se zaključil s sprejetjem skupne izjave.

 

Na evropski strani naj bi se poleg predsednika Evropskega sveta Janeza Janše ter drugih voditeljev držav članic vrha udeležili tudi predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, evropski komisar za trgovino Peter Mandelson, evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner, evropski komisar za razvojno in humanitarno pomoč Louis Michel ter visoki predstavnik za Skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

 

Dodatne informacije o V. vrhu EU – LAK so dosegljive na spletnih straneh slovenskega predsedstva, spletnih straneh Evropske komisije in na uradni spletni strani vrha.

 

 

Program:

 

Sobota, 17. maj 2008

8.00

Udeležba predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše na mini vrhovih

 

S strani Evropske unije prisotni še:
• predsednik Evropske komisije gospod José Manuel Barroso,
• komisarka za zunanjo odnose in evropsko sosedsko politiko gospa Benita Ferrero-Waldner,
• komisar za razvoj in človekoljubno pomoč gospod Louis Michel,
• generalni sekretar Sveta EU, visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko gospod Javier Solana

 

Lokacija: Narodni muzej, Lima, Peru
 

8.00 - 9.00

Andska skupnost (Kolumbija, Ekvador, Peru, Bolivija)

 

Lokacija: soba Nazca, Narodni muzej, Lima, Peru

 

FOTOTERMIN

 

9.00 - 10.00

Čile

 

Lokacija: soba Mochica, Narodni muzej, Lima, Peru

 

FOTOTERMIN

 

10.00 - 11.00

Mehika

 

Lokacija: soba Mochica, Narodni muzej, Lima, Peru

 

FOTOTERMIN

 

11.00 - 12.00

MERCOSUR (Argentina, Brazilija, Paragvaj, Urugvaj, Venezuela)

 

Lokacija: soba Nazca, Narodni muzej, Lima, Peru

 

FOTOTERMIN

 

12.00 - 13.00

Srednja Amerika (Salvador, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Nikaragva, Panama)

 

Lokacija: soba Nazca, Narodni muzej, Lima, Peru

 

FOTOTERMIN

 

13.00 - 14.00

CARIFORUM (Bahami, Barbados, Antigua in Barbuda, Belize, Dominika, Grenada, Haiti, Jamajka, Dominikanska republika, St. Lucia,  St. Vincent in Grenadini, Surinam, Trinidad in Tobago)

 

Lokacija: soba Nazca, Narodni muzej, Lima, Peru

 

FOTOTERMIN

 

14.10 - 14.25 (predvidoma)

Izjava predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše za slovenske medije

 

Lokacija: Narodni muzej, Lima, Peru

 

* Vsi navedeni časi so lokalni.

 

  Celoten program predsednika Vlade RS in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše, vključno s programom ministra za zunanje zadeve dr. Dimitrija Rupla in gospodarske delegacije.

Nazaj na seznam
|
Na vrh