Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
20.06.2008
Premier Janez Janša sklical junijsko zasedanje Evropskega sveta

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je za 19. in 20. junij 2008 sklical zasedanje Evropskega sveta, ki se ga bodo udeležili predsedniki držav in vlad članic Evropske unije. Člani Evropskega sveta se bodo tako drugič in tudi zadnjič med slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije sešli v Bruslju.

 

Voditelji sedemindvajseterice bodo govorili o nadaljnjih možnih korakih glede ratifikacije Lizbonske pogodbe, potem ko so jo državljanke in državljani Irske na nedavnem referendumu zavrnili ter tudi vzrokih za njihovo takšno odločitev. Kot je v vabilu zapisal predsednik Evropskega sveta Janez Janša je pomembno, da Evropska unija pokaže, da bo dosegla napredek in tudi ostala na poti napredka.

 

Druga pomembna točka dnevnega reda tokratnega zasedanja Evropskega sveta bo razprava o visokih cenah hrane in nafte, predvsem o nedavnem razvoju dogodkov in političnih posledicah za Evropsko unijo. Na dnevnem redu bodo tudi nekatere ključne teme s področja svobode, varnosti in pravic, ki bodo tako dobile potreben zagon za pravočasno sprejetje. Pričakovati je tudi, da bodo voditelji držav Evropske unije znova potrdili evropsko perspektivo Zahodnega Balkana in ocenili izvajanje t.i. Solunske agende.

 

Evropski svet bo razpravljal še o drugih temah, kot so izvajanje razvojnih ciljev tisočletja, možna krepitev t.i. vzhodne razsežnosti Evropske sosedske politike ter "Barcelonski proces: Sredozemska unija" pred vrhom 13. julija 2008, ki bo posvečen temu vprašanju.

 

Pred rednim zasedanjem Evropskega sveta bo potekal še sestanek, na katerem bodo voditeljev držav in vlad povezave obravnavali pripravljenost Slovaške, da s 1. januarjem 2009 sprejme evro za svojo valuto. Člani Evropskega sveta pa se bodo, kot je to običajno, sestali tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom.

 

Več o vsebini tokratnega Evropskega sveta si lahko preberete tudi na spletni strani predsednika Vlade RS.

 

Program predsednika Vlade RS in predsednika Evropskega sveta

 

Petek, 20. junij 2008 

9.40

»Doorstep izjava« predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše za medije

 

Lokacija: Palača Justus Lipsius, VIP vhod, Bruselj, Belgija

 

10.00 - 13.00

Drugi del zasedanja Evropskega sveta

 

Lokacija: Palača Justus Lipsius, soba 50.1, Bruselj, Belgija

 

13.15

Zaključna novinarska konferenca predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše ter predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa

 

Lokacija: Palača Justus Lipsius , tiskovno središče Sveta EU, Bruselj, Belgija

 

* Novinarsko konferenco bo mogoče spremljati tudi preko spletnega mesta Sekretariata Sveta EU

 

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh