Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.07.2008
Premier Janez Janša v Parizu na vrhu za Sredozemlje

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo na povabilo predsednika Francoske republike in predsednika Evropskega sveta Nicolasa Sarkozyja v nedeljo, 13.7.2008, v francoski prestolnici udeležil pariškega vrha za Sredozemlje. Na vrhu bodo predsedniki držav in vlad Evro-mediteranskega partnerstva ter visoki gostje pod so-predsedovanjem gostitelja in egipčanskega predsednika Hosnija Mubaraka nadgradili okvir sodelovanja v širšem sredozemskem prostoru.

 

Tako imenovani Barcelonski proces : Unija za Sredozemlje, ki ga je pozdravil marčevski Evropski svet, bo temeljil na pravnem redu dosedanjega Barcelonskega procesa iz leta 1995 in njegovimi cilji za mir, demokracijo in razvoj sredozemskega prostora. Novi okvir sodelovanja bo prispeval dodano vrednost političnega, gospodarskega in kulturnega partnerstva v solastništvu sodelovanja in z usmeritvijo na prioritetne projekte, ki bodo širše prepoznavni med prebivalci območja Evro-sredozemskega partnerstva.

 

Voditelji bodo v nedeljo predvidoma sprejeli tudi skupno deklaracijo pariškega vrha za Sredozemlje, ki med šestimi prioritetnimi projekti uvršča tudi Evro-sredozemsko univerzo. Na podlagi slovenske pobude in prizadevanja slovenskega predsedstva Evropske unije v prvi polovici letošnjega leta je bila, ob prisotnosti visokih gostov iz Evropske unije in arabskega sveta, Evro-sredozemska univerza ustanovljena 9. junija 2008 na slovenski obali . Mlada univerza je s številnimi partnerskimi ustanovami iz Euromed območja začela razvijati podiplomske programe o temeljnih in aktualnih vprašanjih Sredozemlja.
 
Udeleženci vrha bodo razpravo usmerili v štiri tematske sklope: gospodarski razvoj, prehranska varnost, voda in energija; varovanje okolja, civilna zaščita in pomorska varnost, izobraževanje, raziskave, kultura in mobilnost ter politični dialog.

 

 

Ob priložnosti francoskega državnega praznika si bo predsednik vlade Janez Janša ogledal tudi vojaško parado.

 

 

Program predsednika Vlade RS

 

Nedelja, 13. julij 2008

14.30-15.20

Prihodi vodij delegacij v Grand Palais

15.30 - 18.30

Plenarno zasedanje predsednikov držav in vlad

 

Lokacija: Grand Palais, Pariz, Francija

predvidoma ob 18.35

Izjava predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše za slovenske medije

21.00

Večerja, ki jo v čast vodjem delegacij Pariškega Vrha za Sredozemlje, njihovim soprogam in ministrom priredi predsednik Francoske republike Nicolas Sarkozy s soprogo

 

Lokacija: Petit Palais, Pariz, Francija

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh