Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.03.2006
Uradni obisk predsednika Vlade RS Janeza Janše v Zvezni republiki Nemčiji

Predsednik Vlade RS Janez Janša se bo v sredo, 15.3.2006, mudil na enodnevnem uradnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji. Namen uradnega obiska je poglobitev političnega dialoga med Slovenijo in Nemčijo tako na bilateralnem kot multilateralnem področju. Obisk potrjuje obojestranski interes po nadaljnji krepitvi vsestranskega sodelovanja med državama in predstavlja nadaljevanje rednega političnega dialoga na visoki ravni.     

    

Osrednji del uradnega obiska bo sestanek predsednika Vlade RS Janeza Janše z gostiteljico, nemško zvezno kanclerko dr. Angelo Merkel, sprejel pa ga bo tudi predsednik Nemškega zveznega parlamenta dr. Norbert Lammert. Ob robu obiska, na katerem bo premiera spremljal tudi zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, se bo predsednik vlade udeležil tudi pogovora z nemškimi novinarji in se srečal s predstavniki Slovencev, ki živijo v Berlinu.

 

Predsednik vlade Janez Janša se bo z nemškimi sogovorniki pogovarjal o razvoju dvostranskih odnosov med RS in ZRN, ki so tradicionalno zelo dobri in jih zaznamuje intenzivna dinamika medsebojnih obiskov in srečanj na različnih ravneh. ZRN je ena najpomembnejših političnih in gospodarskih partneric RS. V Sloveniji cenimo pozitivno vlogo, ki jo je imela ZRN v procesu osamosvajanja in iskanja mednarodnega priznanja naše države, kakor tudi ves čas vključevanja RS v evroatlantske povezave.

 

V pogovorih bo posebna pozornost namenjena možnostim za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja. Na področju blagovne menjave je namreč Nemčija za Slovenijo najpomembnejši zunanjetrgovinski partner ter 5. investitor v naše gospodarstvo. Blagovna menjava z ZRN predstavlja okrog 22% celotne slovenske blagovne menjave (okrog 5,2 mrd EUR). RS se zavzema za nadaljnje razvojno naravnane investicije v naše gospodarstvo, saj se je vrsta dosedanjih vlaganj nemških podjetij v RS izkazala kot zelo uspešna.

 

Uradni obisk bo dobra priložnost za izmenjavo pogledov na načrtovane ekonomske in socialne reforme v obeh državah. RS in ZRN se namreč pri zasledovanju lizbonskih ciljev srečujeta z zelo podobnimi izzivi.

 

Tema pogovorov pa bo tudi predsedovanje EU. RS se pripravlja na samostojno predsedovanje EU, neformalno pa v okviru Tria sodeluje z ZRN in Portugalsko, ki bosta EU predsedovali pred Slovenijo. Slovenska stran se bo zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja in izmenjavo izkušenj v okviru priprav na slovensko predsedovanje v prvi polovici 2008 in hkrati izrazila interes za tesno sodelovanje z ZRN v času njenega predsedovanja v prvi polovici leta 2007.

 

Poleg tega je predvidena izmenjava stališč do drugih aktualnih tem, ki so povezane s prihodnostjo EU. Gre zlasti za vprašanja, ki bodo obravnavana na marčevskem zasedanju Evropskega sveta, med katerimi je v ospredju razprava o večjem sodelovanju in usklajevanju članic EU na področju energetske politike.

 

Beseda naj bi tekla tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu. Evropska perspektiva predstavlja državam te regije osrednjo spodbudo in motivacijo pri spreminjanju političnega in gospodarskega sistema. Njeno zasledovanje je ključni element reševanja odprtih političnih, gospodarskih in drugih vprašanj in kot tako odločilni faktor trajne stabilizacije in ureditve odprtih ustavnih in statusnih vprašanj v regiji.

 

V okviru obiska želi slovenska stran izmenjati tudi stališča do drugih aktualnih mednarodno-političnih tem, kot so denimo razmere na Bližnjem Vzhodu in v Darfurju.

 

Slovenska delegacija se bo ob robu uradnega obiska v prostorih veleposlaništva RS v Berlinu srečala s predstavniki Slovencev, ki živijo v Berlinu. V Berlinu in bližnji okolici prebiva okoli 3000 Slovencev.

 

Program obiska

Nazaj na seznam
|
Na vrh