Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.09.2006
Urad predsednika države v letošnjem letu dobil več proračunskih sredstev, kot jih je porabil lani

Janez D. je na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj zapisal, včeraj pa je to v Celju ponovil tudi predsednik države dr. Janez Drnovšek, da vlada predsednikov urad finančno stiska in ne odobri vloge za povečanje sredstev, ki bi zagotovila normalno delovanje urada. Zaradi tega se predsednik tudi ne bo udeležil rednega letnega zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku ter je odpovedal nekatera, že prej dogovorjena, meddržavna srečanja.

 

Navedbe Janeza D. in predsednika republike ne držijo. Vlada namreč Urada predsednika RS, prav tako kot tudi drugih proračunskih uporabnikov finančno ne stiska, vztraja pa, da vsi proračunski uporabniki spoštujejo začrtane okvire javnofinančnih odhodkov ter racionalno trošijo proračunska sredstva.

 

Sprejeti proračun Urada predsednika RS je v letu 2005 znašal 840 mio SIT, sprejeti proračun za leto 2006 pa znaša 818 mio SIT, kar je več, kot pa je znašala realizacija lanskega proračuna za predsednikov urad, ki je bila v višini 809 mio SIT. Proračun za leto 2006 je bil potem, ko je finančno ministrstvo v pogajanjih o višini proračuna Uradu predsednika države zagotovilo dodatnih 44 mio SIT za namen odlikovanj na prej določen vladni limit, usklajen z Uradom predsednika RS in se je torej Urad z višino letošnjega proračuna tudi strinjal. Vlada Republike Slovenije torej proračuna za Urad predsednika države ni samovoljno določila, temveč je bil obojestransko dogovorjen in usklajen ter sprejet s strani Državnega zbora RS.

 

Vlada RS je 12.1.2006 sprejela Načrt predvidenih mednarodnih srečanj predsednika republike, predsednika državnega zbora, predsednika vlade, predsednika državnega sveta, ministrov in vodij vladnih služb za leto 2006 in s tem tudi predlog mednarodnih aktivnosti, ki jih je predlagal Urad predsednika RS in v ta predlog nikakor ni posegala ali ga celo spreminjala. Je pa Ministrstvo za zunanje zadeve 20.6.2006 prejelo dopis Urada predsednika RS, v katerem ta sporoča, da se predsednik države ne bo udeležil letošnjega zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku. Pri tem Urad predsednika RS ni navedel nobenega razloga za takšno odločitev, še manj, da bi napisal, da je za takšno odločitev krivo kakršnokoli pomanjkanje finančnih sredstev.

 

Kar pa zadeva zahtevo Urada predsednika RS za dodatna proračunska sredstva, pa o tem predsednik države ni nikoli seznanil predsednika vlade ali mu posredoval takšnega predloga. Je pa premier Janez Janša že od konca letošnjega junija večkrat brezuspešno poskušal stopiti v stik s predsednikom države pa ta ni bil pripravljen na pogovor, niti ni vrnil klicev. Ministrstvo za finance bo tako vladi posredovalo vlogo za razporeditev dodatnih sredstev na proračunske postavke Urada predsednika RS, ko se bosta predsednik vlade in predsednik države dogovorila o rešitvi nastale situacije.

Nazaj na seznam
|
Na vrh