Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
19.10.2006
Premier Janez Janša na vrhu EPP: Vsaka država, ki želi postati članica EU, mora izpolnjevati določene pogoje

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je pred jutrišnjim neformalnim vrhom Evropske unije v Lahtiju danes v Helsinkih udeležil delovne večerje predsednikov vlad Evropske ljudske stranke. V pogovoru z novinarji, ki se je pretežno nanašal na odnose s sosednjo Hrvaško, je dejal, da gre v pogajanjih naše južne sosede z Evropsko unijo o ribištvu v bistvu za pogajanja Hrvaške in EU, kjer pa ima Slovenija tudi neposredni interes. Zato bi težko rekli, da Slovenija kar koli blokira. 

 

FOTO: BOBO

 

Po besedah premierja gre za pogoje, ki jih mora Hrvaška izpolniti tako kot vsaka druga članica Evropske unije, enako pa velja tudi za poglavje o prostem pretoku kapitala. Glede konkretnega poglavja o ribištvu pa je premier Janez Janša dejal, da sta bistveni dve stvari: Slovenija in Hrvaška sta podpisali in ratificirali SOPS, ki ureja tudi vprašanje ribištva. Slovenija pa je ob vstopu v EU prevzela tudi evropsko ureditev za področje ribištva in zato gre zdaj za pogajanja med Hrvaško in EU.

 

»Vsaka država, ki želi postati članica EU, mora izpolnjevati določene pogoje - v tem primeru pogoje za prost pretok kapitala in zagotoviti delovanje notranjega trga. Hrvaška je dolžna, tako kot je bila dolžna Slovenija, odpreti svoj trg tudi za tuje banke," je dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša.

 

Na novinarsko vprašanje glede tožbe hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke proti Sloveniji pa je dejal, da pričakuje ugoden razplet. Hkrati je poudaril, da je zadeva v veliki meri popolnoma jasna, saj je Hrvaška podpisala sporazum, v okviru katerega je popolnoma jasno določeno, da so to vprašanja, ki spadajo v področje sukcesije.

Nazaj na seznam
|
Na vrh