Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.01.2007
Premier Janez Janša z grškim kolegom o krepitvi dvostranskih odnosov

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je v okviru pogovorov ob robu slovesnosti »Dobrodošlica evru« srečal z grškim premierom Kostasom Karamanlisom. Slednji je Slovenijo, ki je Grčijo nasledila na mestu najmlajše članice evro-območja, označil za primer zgodbe o uspehu.

 



(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)


Slovenski in grški predsednik vlade sta se strinjala, da je odlične odnose med državama mogoče še nadgraditi. Blagovna menjava se je v letu 2006, glede na leto prej, podvojila, vendar ostajajo neizkoriščene še številne priložnosti za tesnejše sodelovanje; zlasti na področju kmetijstva, turizma, in okoljevarstva. Uvedba evra v Sloveniji pomeni dodatno vzpodbudo za intenziviranje sodelovanja. Le tega bi dodatno lahko okrepili tudi z izboljšanjem transportnih povezav.


Premiera sta potrdila skupen interes, da se evroatlantska vrzel na območju med Slovenijo in Grčijo, čimprej zapolni, za kar si obe državi aktivno prizadevata. V razpravi o razmerah na Zahodnem Balkanu sta se strinjala, da je za stabilizacijo v regiji najmočnejši vzvod evroatlantska perspektiva, ki je ključnega pomena tudi pri zagotavljanju napredka prodemokratičnih in proevropskih sil.


Tudi v pogovoru o vprašanjih prihodnosti Evrope se je pokazalo, da so stališča Slovenije in Grčije, ki sta med prvimi ratificirali Ustavno pogodbo za Evropo, zelo sorodna.

Nazaj na seznam
|
Na vrh