Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.01.2007
Premier Janez Janša: Uvedba skupne evropske valute je pravočasen odgovor na izzive prihodnosti

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes na obisku v Sloveniji gostil predsednike vlad, ministre ter druge visoke predstavnike držav članic Evropske unije, predsednika Evropske komisije ter Evropske centralne banke, ki so se v popoldanskih urah v Ljubljani udeležili slovesnosti z naslovom »Dobrodošlica evru«. Pred samo slovesnostjo v Cankarjevem domu je premier Janez Janša za predsednike vlad na Bledu priredil neformalno delovno kosilo.

 


(Foto:Primož Lavre/Salomon 2000)


V svojem nagovoru na slovesnosti je predsednik vlade Janez Janša povedal, da je prevzem evra pomemben korak tako za Slovenijo kot za Evropsko unijo. Ob tem je izrekel zahvalo narodom in voditeljem Zahodne Evrope in evroatlantskih povezav, saj so le ti ohranili, v času hladne vojne ubranili ter razvili prostor svobode, demokracije in gospodarskega napredka.


»Za skupen dom teh vrednot so ustanovili in krepili Evropsko unijo. Brez tega ne bi bilo ničesar, čemer bi se komunizma osvobojeni narodi lahko pridružili. Za Evropo in njene narode brez Evropske unije ne bi bilo dobre prihodnosti,« je dejal premier.


Prav tako je bila izjemnega pomena odločitev, da se evropski prostor odpre, ter se tako vanj povabi vse, ki želijo deliti iste vrednote in sprejeti skupne standarde. Slovenski prevzem skupne evropske valute - prvi v skupini desetih novih članic Evropske unije - potrjuje uspešnost zadnje širitve povezave, predvsem pa dokazuje, da se je Evropska unija sposobna razvijati in poglabljati naprej, je poudaril predsednik vlade.



(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)


»Slovenija je od razpada Jugoslavije in osamosvojitve prehodila uspešno pot razvoja in tranzicije. Današnji dan je nov mejnik novega uspešnega koraka,« je dejal ter dodal, da dolgujemo zahvalo številnim, ki so pripomogli k današnjemu zgodovinskemu trenutku. V prvi vrsti je izpostavil vlogo slovenskega tolarja, ki se je izkazal za dobro in uspešno valuto, brez katere ne bi bil mogoč ta velik korak naprej. Spomnil je tudi na pomembno vlogo vseh dosedanjih predsednikov in članov slovenskih vlad, poslancev slovenskega parlamenta, guvernerjev in članov Sveta banke Slovenije pri pravočasnih in pravilnih odločitvah na tej zahtevni poti.


»Slovenci smo sedaj prvič del velikega evropskega projekta. Projekt je tako velik in ima tako daljnosežne posledice, da so prvim poskusom upravičeno rekli ne Evropska unija, temveč evropske sanje.« Evropska unija je nedvomno najuspešnejši strateški politični projekt zadnjega stoletja ter najuspešnejši primer mednarodnega sodelovanja in povezovanja v zgodovini človeštva sploh, je še dejal. Je prostor, v katerem je zavest o soodvisnosti med ljudmi in soodvisnosti človeka in narave močno napredovala. »To so osnove, na podlagi katerih je mogoče iskati učinkovite rešitve za probleme, s katerimi se Evropska unije danes sooča,« je še dodal predsednik vlade.



(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)


Ob tem je predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša spomnil, da je potrebno o spremembah razmišljati tudi takrat, ko nam gre dobro, saj bo le tako razvoj Evropske unije lahko uspešen. »To bomo zmogli, če se bomo zavedali tudi svojih odgovornosti do skupnega evropskega doma in ne le svojih pravic. In če se bomo vsi skupaj zavedali odgovornosti do prihodnjih generacij. »Uvedba skupne evropske valute je bil pravočasen odgovor na izzive prihodnosti. Odgovor, ki se zaveda tudi odgovornosti do prihodnjih generacij Evropejcev. Ta dokazuje, da ni nerešljivih problemov in ni neuresničljivih sanj.« Zato si, po besedah premiera Janez Janše, moramo upati sanjati in si postavljati visoke cilje, saj Evropa potrebuje sleherne sanje in upanje slehernega Evropejca. Le tako bo Evropa ne samo prostor učinkovitosti in odličnosti, ampak tudi prostor dobrega, je svoj nagovor zaključil predsednik vlade


Celotno besedilo govora predsednika Vlade RS

(slo/ang/fra/nem/ita)


Nazaj na seznam
|
Na vrh