Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
16.01.2007
Premier Janez Janša s predstavniki slovenske manjšine o skupnem izkoriščanju prihodnjih priložnosti

Danes se je na svoji ustanovni seji, ki jo je vodil predsednik Vlade RS Janez Janša, sestal Svet za Slovence v zamejstvu, posebno posvetovalno telo vlade za področje razvoja odnosov in sodelovanja Republike Slovenije s Slovenci v zamejstvu. Na srečanju so predstavniki slovenske manjšine iz sosednjih držav predstavili trenutne razmere in nekatera odprta vprašanja, dosežen pa je bil tudi dogovor o načinu delovanja Sveta v prihodnje.


(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)


Predsednik vlade Janez Janša je ob tej priložnosti poudaril, da je današnje srečanje potrdilo pravilnost odločitve, da se v Zakon o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja vnesejo tudi določbe o oblikovanju Sveta za zamejstvo. »S tem smo dobili organ, ki bo bolj operativen, tudi ko bo šlo za priložnosti, ki se po vstopu Slovenije v Evropsko unijo ponujajo pri graditvi skupnega prostora med matično domovino in rojaki v zamejstvu.«


Svet za Slovence v zamejstvu se bo v plenarni sestavi, kjer bodo obravnavana strateška vprašanja, v skladu s svojim poslovnikom srečeval dvakrat na leto. »Za operativno delovanje pa bodo ustanovljeni trije pododbori, ki se bodo ukvarjali s konkretnimi nalogami. Pri delu teh pododborov bodo sodelovali tudi predstavniki različni resorjev - odvisno od tematike, ki bo obravnavana.«


Še posebej je bil na današnjem srečanju poudarjen pomen pravočasnega prepoznavanja prihodnjih priložnosti. Pri tem je premier Janez Janša izpostavil možnosti, ki se odpirajo z nadaljnjim razvojem in poglabljanjem Evropske unije v smislu oblikovanja evroregij, ter z ustanovitvijo pokrajin v Sloveniji.


Predsednik vlade je kot vzpodbudno dejstvo izpostavil tudi povečan interes za učenje slovenskega jezika v zamejstvu, kateremu smo priča v zadnjih nekaj letih. Le ta je, po njegovem prepričanju, posledica slovenskega vstopa v Evropsko unijo ter dobrega dela manjšinskih organizacij in sodelovanja z matično domovino. »To je eden izmed osnovnih pogojev, da se manjšina ne le ohranja, temveč tudi krepi,« je še poudaril in dodal, da znanje slovenskega jezika predstavlja prednost tudi na področju gospodarskega sodelovanja v skupnem prostoru.


Predsednik Slovenske manjšinske koordinacije Rudi Pavšič je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo nad potekom in sklepi današnjega srečanja. Soglašal je, da bo z ustanovitvijo pododborov mogoče zagotoviti ustrezno in čimprejšnjo operacionalizacijo dela Sveta. Poudaril je tudi, da slovenska manjšina ne more biti enota sama zase, temveč je del širšega pluralnega prostora, v katerem lahko krepi svojo prisotnost. Pri tem je ohranjanje slovenskega jezika, krepitev gospodarstva ter razvoj obmejnega prostora v luči nove evropske dimenzije ključnega pomena.

Nazaj na seznam
|
Na vrh