Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
17.01.2007
Predsedniki vlad Slovenije, Nemčije in Portugalske o programu predsedovanja EU v Evropskem parlamentu

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji novinarski konferenci v Evropskem parlamentu v Strasbourgu skupaj z nemško zvezno kanclerko Angelo Merkel in portugalskim predsednikom vlade Joséjem Sócratesom predstavil 18-mesečni program predsedovanja Evropski uniji »Tria« predsedujočih držav - Nemčije, Portugalske in Slovenije.



(Foto: Kristina Kosec/BOBO)


Predsednik vlade Janez Janša je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da se s pričetkom nemškega predsedstva Evropski uniji uvaja nova praksa, ki predvideva oblikovanje osemnajstmesečnega programa predsedovanja. »Ta nov pristop bo zagotovo prispeval k večji učinkovitosti pa tudi k boljši kontinuiteti,« je dejal premier ter dodal, da je program ambiciozen, saj vsebuje odgovore na izzive, s katerimi se bo Evropska unija srečevala v prihodnjem letu in pol.


Kljub temu, da se po novem, naloge delijo še na dve drugi članici »Tria« pa je premier ocenil, da bodo nekatere pomembne teme ostale tudi za čas slovenskega predsedovanja. »Slovenija se resno pripravlja na ta izziv. V začetku tega leta smo uspešno prevzeli skupno evropsko valuto. Računamo, da bomo enako dobro pripravljeni tudi na predsedovanje.«


Predsednik vlade Janez Janša je spomnil, da bo z začetkom slovenskega predsedovanja končana širitev schengenskega prostora, kar bo pomembno prispevalo k implementaciji ene od štirih osnovnih svoboščin, prostemu pretoku ljudi znotraj Evropske unije. »Prepričan sem, da bo ta ukrep povečal tudi varnost državljank in državljanov članic Evropske unije.« Ob tem je pozitivno ocenil dosežen kompromis, ki bo omogočil širitev območja brez prevelikih zamud, pri čemer pa obstaja izgradnja in implementacija schengenskega informacijskega sistema druge generacije ena od prednostnih nalog Evropske unije.


V nadaljevanju je premier izpostavil Lizbonsko strategijo, katere revizija je predvidena v prvi polovici leta 2008. Izrazil je upanje, da bosta tako strateško poročilo Evropske komisije o izvajanju Strategije, kot tudi poročilo o izvajanju nacionalnih reformnih programov držav članic objavljena pravočasno, saj bo s tem mogoča tudi pravočasna obravnava na Evropskem svetu. Evropska unija, po mnenju predsednika vlade Janeza Janše,  dosega napredek pri izpolnjevanju ciljev Lizbonske strategije, žal pa ta napredek ni enakomeren in bo v tej smeri potrebno vložiti dodatne napore.


Premier Janez Janša je posebej podčrtal pomen, da program, vsebuje trdno zavezo za nadaljevanje širitvenega procesa Evropske unije. Le ta se bo nadaljeval v skladu s strategijo sprejeto na decembrskem Evropskem svetu. »Tam so bile izražene trdne zaveze, da se bodo obljube, ki so bile dane, spoštovale. Ob tem se bo seveda tudi vztrajalo na doslednem spoštovanju vseh kriterijev za članstvo.« Širitev Evropske unije, ki se je s 1. januarjem letošnjega leta zaključila z vstopom Bolgarije in Romunije, je bila, po oceni premiera, uspešen projekt. »Vnesla je pozitivne rezultate, povečala je gospodarsko rast in zaposlovanje znotraj Evropske unije. Z nadaljnjimi procesi poglabljanja se bodo ti rezultati pokazali še v bistveno bolj pozitivni luči,« je še dodal.


V času predsedovanja slovensko-nemško-portugalske trojke bo zelo pomembna tema stabilnost na Zahodnem Balkanu. Slovenija ponuja svoje izkušnje pri iskanju rešitev, ki lahko prispevajo k nadaljnji stabilnosti regije - brez, da bi s tem, ko bi stabilizirali en del regije Zahodnega Balkana, destabilizirali drug del. »Potrebno je, da Unija k tej regiji pristopi bolj aktivno, čeprav je na nekaterih področjih že sedaj zelo aktivna,« je v zaključku novinarske konference dejal predsednik vlade.

Nazaj na seznam
|
Na vrh