Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.04.2007
Premier Janez Janša z vladno ekipo zaključil vnovičen obisk Podravja

Z dopoldanskim osrednjim delovnim posvetom Vlade RS na Mariborskem Pohorju so predsednik vlade Janez Janša in ministri nadaljevali obisk v Podravju. Ob tej priložnosti je bilo organiziranih kar 83 različnih dogodkov in srečanj. Gre za vnovičen obisk po dveh letih, ki je namenjen pregledu opravljenega dela in realizacije obljub ter sklepov, danih na prvem obisku. Na posvetu se je vladna ekipa seznanila s stanjem v 22 občinah Podravja, analizirala njihove potenciale ter spregovorila o dosedanjem razvoju in perspektivah.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

V nadaljevanju je premier odšel na ogled športno-turističnega centra Ljudski vrt Maribor. Gre za projekt, ki je primer dobrega sodelovanja lokalne skupnosti z državo ter uspešnega črpanja evropskih sredstev. Nogometni stadion Ljudski vrt je naravna, kulturna, arhitekturna in športna znamenitost ter ponos Maribora, njegova obnova pa se je pričela lansko leto. Prvo fazo obnove sofinancira tudi država v višini 1 mio EUR, po celotni obnovi pa bo stadion Ljudski vrt sodoben objekt po evropskih merilih s 13.000 pokritimi sedeži in spremljevalnimi prostori.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Predsednik vlade je obiskal tudi podjetje Mariborska livarna Maribor, ki je z 1 mio izdelanih enoročnih sanitarnih armatur četrti največji proizvajalec teh izdelkov v Evropski uniji. Kot so pojasnili predstavniki podjetja, želijo postati najpomembnejši izdelovalec aluminijskih ulitkov za najzahtevnejše strojne in avtomobilske vgradnje priznanih proizvajalcev ter postati vodilni proizvajalec enoročnih sanitarnih armatur in aluminijskih radiatorjev v Centralni in Jugovzhodni Evropi. Premier je ob tej priložnosti poudaril, da gre v primeru Mariborske livarne za podjetje, ki ima ambiciozne poglede na prihodnost ter jih tudi spodbudil k nadaljnjemu uspešnemu poslovanju. S prevzemom evra namreč slovensko gospodarstvo deluje v zelo stabilnem monetarnem okolju, odpravljena pa so tudi mnoga tveganja. Po njegovih besedah bo ekonomska politika tudi v prihodnje naravnana k stabilni rasti cen, kar je ključnega pomena za zagotavljanje cenovne konkurenčnosti Slovenije v mednarodnem okolju. Sogovorniki so izmenjali tudi stališče do pomena razvoja energetskega sektorja ter zanesljive oskrbe gospodarstva z električno energijo.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Na novinarski konferenci v Lenartu je predsednik vlade Janez Janša kot eno izmed ključnih uresničenih obljub vlade izpostavil spremembo zakona o financiranju občin, ki dvaindvajsetim podravskim občinam zagotavlja 18 mio € več finančnih sredstev, katere bodo le te lahko namenile za razvojne projekte.

 

V obdobju od zadnjega obiska je bila sprejeta tudi Resolucija o nacionalnih razvojnih projektih, ki vključuje tudi projekte, kateri so delno ali pa v celoti umeščeni v Podravje. Med slednje v prvi vrsti sodi projekt gospodarskega središča Oreh, ki, po besedah premiera Janeza Janše, izkorišča prednosti, katere ponujajo bližina letališča in Maribora, ter stičišče dveh evropskih prometnih koridorjev - avtocestnega in železniškega. Poleg omenjenega Resolucija predvideva še izgradnjo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, modernizacijo železniškega in avtocestnega omrežja, ter izgradnjo črpalne hidroelektrarne Kozjak.

 

Predsednik vlade je tudi poudaril, da je bilo v pretekli evropski finančni perspektivi 2004-2006 na območju regije iz evropskih sredstev sofinanciranih 591 projektov v skupni višini 16 mio €. Dejstvo, da je v novi finančni perspektivi 2007-2013 iz tega naslova na voljo kar štirikrat več sredstev, odpira Podravju, po njegovem mnenju, dodatne razvojne možnosti.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Potenciali Podravja, ki se - statistično gledano - nahaja na sedmem mestu med dvanajstimi regijami, so, po oceni premiera Janeza Janše, še bistveno večji. Ta regija bi lahko do leta 2013 zasedla četrto mesto v vseslovenskem merilu, če bo le znala izkoristiti nove priložnosti, zlasti tiste, ki jih prinaša uvedba pokrajin, je še dodal.

 

Ob tem je posebej izpostavil dejstvo, da je regija na prvem mestu po številu novoustanovljenih podjetij, izjemo pa se je v preteklih dveh letih povečal tudi turistični promet. Pozitivni koraki so bili storjeni še na področju zaposlovanja, saj se je brezposelnost od zadnjega obiska zmanjšala za 3,6%, hkrati pa tudi stopnja brezposelnosti v regiji pada hitreje kot je slovensko povprečje. Po besedah predsednika vlade smo danes soočeni z bistveno drugačno situacijo kot pa ob prvem vladnem obisku, saj v nekaterih panogah delovne sile primanjkuje. Gospodarska rast oziroma oživljanje panog z dolgoletno tradicijo v tej regiji vpliva tudi na bolj optimistično socialno sliko regiji kot pa je bila doslej, je še poudaril.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

V nadaljevanju se je predsednik vlade s celotno ministrsko ekipo v Mariboru udeležil še srečanja z župani, gospodarstveniki, poslanci in državniki svetniki iz Podravja. Govorili so o razvojnih premikih in perspektivah te regije ter odgovarjali na vprašanja prisotnih.

 

(Foto: Grega Wernig/Salomon 2000)

 

Obisk Vlade Republike Slovenije v Podravju je premier zvečer zaključil v Sladkem vrhu, kjer se je z vladno ekipo pomeril v nogometni tekmi z ekipo gospodarstvenikov in politikov Podravja. Ekipa Vlade RS je slednje premagala s štirimi zadetki proti trem. Finančna sredstva, ki so bila zbrana ob tej priložnosti, so šla v dobrodelne namen.


Že prejšnji dan pa je predsednik Vlade RS Janez Janša v spremstvu nekaterih ministrov v Slovenski Bistrici obiskal podjetje Impol (več o dogodku).

Nazaj na seznam
|
Na vrh