Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.04.2007
Premier Janez Janša s predlaganim sporazumom ne omejuje opozicije

V slovenski javnosti, kakor tudi v izjavah nekaterih predstavnikov političnih strank, je bilo v zadnjih dneh moč zaslediti navedbe, da naj bi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša v luči slovenskega predsedovanja Evropski uniji političnim strankam predlagal sklenitev sporazuma o nenapadanju.


(Foto: Bobo)


V predlogu sporazuma, ki ga je premier Janez Janša pretekli teden na sestanku predlagal predsednikom parlamentarnih strank, vodji poslanske skupine nepovezanih poslancev in poslancema madžarske in italijanske narodne skupnosti, gre dejansko za sodelovanje v času priprav in med samim predsedovanjem Republike Slovenije Svetu Evropske unije, pri čemer ni nikakršnega govora o kakršnem koli omejevanju opozicije.

 

V duhu širokega političnega soglasja, ki je bilo med parlamentarnimi strankami prisotno v času, ko je Slovenija sprejela ponudbo, da kot prva med novimi članicami predseduje Evropski uniji, predsednik vlade Janez Janša razume to najzahtevnejšo nalogo slovenske zunanje politike, ne zgolj kot projekt vlade, temveč kot projekt nacionalnega pomena. Dogovor o sodelovanju in združevanju skupnih moči za uspešno izvedbo predsedovanje je, po njegovem prepričanju, znak politične zrelosti in odgovornega pristopa do zaupane naloge.

 

S predlaganim sporazumom se v ničemer ne omejuje ustavne vloge opozicije, ki jo le ta ima pri nadzoru vlade. Zato so nekatere razlage omenjene pobude predsednika vlade ali s tem povezana namigovanja, da želita vlada oziroma njen predsednik s tem omejiti delovanje opozicije ter celo »zamrzniti« oziroma »suspendirati« državni zbor, absurdna in neresnična.

Nazaj na seznam
|
Na vrh