Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
18.04.2007
Premier Janez Janša sprejel moldovskega predsednika vlade

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes sprejel predsednika Vlade Republike Moldove Vasilea Tarleva, ki se z gospodarsko delegacijo mudi na delovnem obisku v Sloveniji. Gre za prvo srečanje na tej ravni od vzpostavitve diplomatskih odnosov. Po besedah slovenskega premierja med državama ni perečih odprtih vprašanj, gospodarsko in politično sodelovanje pa sta dobra.


(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)


Premier Janez Janša je po srečanju izrazil zadovoljstvo s pozitivnim trendom gospodarskega sodelovanja med državama, medtem ko je obseg blagovne menjave moč še povečati. Zato je današnji obisk predsednika moldavske vlade, ki ga spremlja tudi gospodarska delegacija, pomemben tudi v tej luči, prav tako pa bo po pričakovanjih k temu prispeval tudi danes podpisani memorandum o sodelovanju med ministrstvoma za gospodarstvo.

 

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o prihodnosti Evropske unije in njeni nadaljnji širitvi. Slovenija, ki je pred kratkim ustanovila Center za evropsko prihodnost, je namreč ponudila pomoč in usluge tega centra Moldovi, ki si prizadeva za evropsko perspektivo. »Mi smo še posebej pohvalili reforme, tako gospodarske in politične, ki jih izvaja Moldova ter prevzemanje evropskih standardov. Sogovorniku sem zagotovil, da je Slovenija podpirala, podpira in bo tudi v prihodnje podpirala odprta vrata Evropske unije, kakor tudi pristop, ki omogoča vsem tistim evropskim državam, ki želijo postati članice Evropske unije, da na podlagi izpolnjenih kriterijev ta cilj tudi dosežejo,« je dejal premier Janez Janša.

 

Nadaljnja širitev Evropske unije je po besedah predsednika vlade Janeza Janše ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja v letu 2008, Slovenija pa se bo trudila, da bo v okviru te naredila čim več konkretnih korakov tudi v tej smeri. Proces združevanja Evrope v okviru Evropske unije je velik projekt, ki se je začel pred 50-imi leti in ne bo končan dokler tiste evropske države, ki želijo postati članice tega cilja, tudi ob nujnem izpolnjevanju pogojev, tega ne dosežejo. Zato je moldovskemu kolegu in delegaciji tudi priporočil, da vztrajajo na poti reform.

Nazaj na seznam
|
Na vrh