Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.06.2007
Premier Janez Janša se je sestal s predstavniki delodajalskih združenj

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes sestal s predstavniki delodajalskih združenj, s katerimi so izmenjali poglede o socialnem dialogu v Sloveniji ter delovnem gradivu zakona o delovnih razmerjih, ki je po dolgotrajnih pogajanjih usklajeno na delovni ravni.


(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)


Premier Janez Janša je poudaril, da omenjeno besedilo predstavlja kompromis, ki prinaša veliko dobrih izboljšav v smeri večje fleksibilnosti trga dela. Pri tem gre za ukrepe, ki prinašajo lažjo zaposljivost, izboljšanje položaja malih delodajalcev, večjo notranjo mobilnost, širitev možnosti zaposlovanja za določen čas, večjo prožnost pri projektnem delu, delno skrajšanje odpovednih rokov, ter hkrati prinašajo tudi učinkovitejši nadzor nad izvajanjem zakona o delovnih razmerjih kakor tudi večjo zaščito delavcev pred diskriminacijo in vsemi oblikami trpinčenja. Socialni partnerji so se tudi sporazumeli o povečanju možnega števila nadur v tekočem mesecu, kar je, po besedah predsednika vlade, v tem trenutku eden najbolj perečih problemov slovenskega gospodarstva. Doslej povečanje števila nadur, tudi v soglasju z delavcem, ni bilo mogoče, zaradi česar je bilo veliko število slovenskih podjetij prisiljeno odpovedovati naročila.


V nadaljevanju bodo nekateri socialni partnerji o omenjenih usklajenih rešitvah razpravljali na svojih organih. »Predvidevamo, da bodo te procedure zaključene do konca tega meseca in potem bo, če bo takšna volja, sledil tudi podpis dogovora o usklajenem besedilu delovnega predloga zakona,« je dejal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je dodal, da je do dogovora prišlo še pravi čas, da bo mogoče te spremembe spraviti v zakonsko obliko in jih v prihodnjih mesecih tudi uveljaviti.


Pojasnil je še, da namerava vlada v roku enega leta po uveljavitvi zakona narediti temeljito analizo, h kateri bo pozvala tudi sindikate in delodajalce. »Na tej podlagi bomo odprli razpravo o tem, ali so potrebni nadaljnji koraki in kateri so ti koraki. V tem trenutku pa ni možno sprejemati odločitve, ali bo takoj za tem prišlo tudi do dodatnih zakonskih sprememb.«


»Delo, če bo dogovor podpisan in bo takšen zakon sprejet, ni končano. To je prva faza. Potrebne bodo nadaljnje analize in tudi verjetno nadaljnje spremembe, ki bodo slovenski trg dela naredile po eni strani prožen, po drugi strani za delavce varen in na ta način konkurenčen v Evropi ter tudi v okviru Evropske monetarne unije, kamor je Slovenija stopila z januarjem tega leta,« je še dejal predsednik vlade.

 

Magnetogram izjave predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh