Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
18.06.2007
V SOVA ni uradnih dokumentov, ki bi pritrjevali izjavam o sumu prisluškovanja Janši in Sanaderju

Poslanec Pahorjevih Socialnih demokratov v Državnem zboru RS in bivši predsednik vlade Tone Rop je v informativni oddaji Dnevnik na TV Slovenija v nedeljo, 18. junija 2007, izjavil:

 

»Prisluhi so v zvezi s tem, kaj so že, incidenti v Piranskem zalivu, ne. In tam se vidi, da je slovenska stran bila dogovorjena s Hrvaško. V bistvu hrvaška vlada je direktno dajala direktive, ne, kdaj naj bo incident in kako, tik pred volitvami.« Nato pa je nadaljeval: »Onadva (Janša in Sanader, op.p) sta se torej pogovarjala, kdaj bo kakšen incident v Piranskem zalivu.«

 

Časopis Dnevnik pa je v ponedeljek, 18. junija 2007, objavil članek z naslovom: Rop: »Sanader in Janša sta se dogovarjala o incidentih v zalivu«, s podnaslovom: »Incidenti v Piranskem zalivu organizirani kot hrvaška podpora Janši pred volitvami«

 

Trditve poslanca SD in bivšega predsednika vlade Antona Ropa, ki jih je ponovno potrdil v svoji javni izjavi 18. junija 2007, so neresnične, škodljive in žaljive. Če bi bilo v teh trditvah vsaj trohica resnice, bi takšno šokantno informacijo Rop zagotovo uporabil pred volitvami. V vsakem primeru pa bi jo bil dolžan predati pristojnim organom zaradi ugotavljanja kazenske odgovornosti.

 

Slovenska obveščevalno varnostna agencija je Kabinetu predsednika vlade uradno v zvezi z obravnavano tematiko sporočila naslednje:

 

»Pri pregledu dokumentarnega gradiva in razvida agencije je bilo ugotovljeno, da v teh bazah ni izsledka spremljanja mednarodnih sistemov zvez, na katerem bi bil dokumentiran pogovor med takratnim poslancem v Državnem zboru RS Janezom Janšo in tedanjim predsednikom Vlade Republike Hrvaške.«

 

Po pregledu poročil, ki jih je SOVA v letu 2004 uradno poslala takratnemu predsedniku vlade Ropu, je bilo ugotovljeno, da v nobenem poročilu ni zapisanih teh trditev.

 

Iz obeh dejstev izhaja, da Rop trditev, ki jih je izrekel 17. junija, ne more utemeljiti na uradnih informacijah oziroma morebitnih dezinformacijah SOVA. Če je SOVA leta 2004 dejansko prisluškovala pogovorom med predsednikom SDS in predsednikom HDZ in o tem obveščala takratnega predsednika vlade Antona Ropa, potem je ta komunikacija do predsednika takratne vlade potekala izven uradnega in zakonitega delovanja agencije. V ustrezni dokumentaciji SOVA namreč o tem ni nobenega sledu.

 

Razkrita dejstva in izjave Ropa še dodatno potrjujejo sume, ki jih sicer že preiskuje delovna skupina vlade za oceno dela SOVA in sicer, da je v preteklosti znotraj agencije delovala posebna ekipa, ki je sporne metode in sredstva tajnih služb uporabljala izven zakonitih okvirov, hkrati pa v politične namene zlorabljala tudi sicer zakonite metode.

 

Poslanec SD Anton Rop s svojimi izjavami poleg vsega povzroča škodo mednarodnemu ugledu Slovenije in njeni nacionalni varnosti, zato pričakujemo, da bo nemudoma odstopil. Prav tako pričakujemo, da se bo do takšnega ravnanja v najkrajšem možnem času opredelila tudi njegova stranka in njen predsednik Borut Pahor.

Nazaj na seznam
|
Na vrh