Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.06.2007
Premier Janez Janša: Slovenija je v dobri kondiciji, ima veter v jadrih in krmilo, obrnjeno v pravo smer

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na nocojšnji osrednji državni počastitvi dneva državnosti, kjer je nastopil kot slavnostni govornik, poudaril, da je danes pred slovenskim narodom svetla prihodnost, katero je omogočila pravilna odločitev izpred šestnajstih let.

 

Premier Janez Janša je na osrednji državni proslavi ob dnevu državnosti nastopil kot slavnostni govornik. (Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

»Veliko se je moralo zgoditi, da je težnja po svobodi dozorela in se končno udejanjila,« je dejal premier ter poudaril, da Slovenija na tej poti ni bila zgolj sopotnik sprememb v Evropi po padcu Berlinskega zidu. »Bili smo dejavnik sprememb. Samo tako smo uspeli in samo zato danes Slovenija obstaja kot samostojna država.«

 

Prav tako se je premier Janez Janša udeležil slavnostne seje Državnega zbora RS. (Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Ob tem je predsednik vlade Janez Janša omenil tri pomembne dogodke in posameznike, ki so omogočili slovensko osamosvojitev - 57. številko Nove revije, v kateri je bil najbolj dosledno in celovito zastavljen program slovenske suverenosti in demokratizacije, ustanovitev slovenske Teritorialne obrambe ter dr. Jožeta Pučnika, kot osrednjo osebnost slovenske osamosvojitvene politike, saj je le ta vseskozi držal smer slovenski osamosvojitvi.

 

Predsednik vlade Janez Janša je opozoril tudi na to, da velikokrat nismo sposobni izreči priznanje tistim, ki naredijo kaj dobrega za skupnost. »Žal še vedno živimo v prostoru, kjer dobro in uspešno ne odmeva vedno daleč.« S tovrstnim pristopom, po njegovem prepričanju, napadamo narodovo samozavest ter spodkopavamo sposobnost kritičnega in odgovornega ravnanja posameznikov ter institucij. »Premagovanje takšnega pristopa je dejanje v dobro vseh prihodnjih generacij,« je poudaril.

 

Že po tradiciji se je pred slavnostno sejo Državnega zbora RS in osrednjo proslavo predsednik slovenske vlade Janez Janša udeležil tudi zahvalne svete maše za domovino. (Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

»Na začetku tega mandata je vlada obljubila, da bo delala za blaginjo Slovenije. Jasno smo povedali, da je samo gospodarska rast lahko trajna podlaga blaginje. Zato smo danes na dobri poti,« je poudaril premier Janez Janša. »Za ta razvojni premik, dosežen v preteklih dveh letih, smo dolžni predvsem zahvalo našim gospodarstvenikom in našim delavcem. Dokazujejo, da so lahko v normalnih pogojih gospodarjenja dobri, zelo dobri in tudi najboljši. Ne zmagujejo več v tekmi z nerazvitimi, temveč v konkurenci najboljših,« je še povedal premier.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je že opoldne udeležil tudi odprtja razstave Enotni v zmagi. (Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

»Prihajajo nove priložnosti. Slovenija je v dobri kondiciji. Ima veter v jadrih in krmilo, obrnjeno v pravo smer. Dobro posadko. Mednarodno morje je mirno, le v notranjih vodah je nekaj umetnih valov in oblačkov. A obzorje narodove prihodnosti je jasno kot še nikoli doslej. Pred sedanjo in prihodnjimi generacijami je srečna plovba. Omogočila jo je odločitev pred šestnajstimi leti. Bila je pravilna,« je v slavnostnem nagovoru dejal predsednik vlade.

 

Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh