Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
28.06.2007
Premier Janez Janša zaključil uradni obisk v Ukrajini

Po doseženem dogovoru, da se v Ukrajini izvedejo predčasne volitve, se skoraj nobeden od ukrajinskih sogovornikov predsednika vlade Janeza Janše, ki je danes pozno popoldne z močno gospodarsko delegacijo zaključil uradni obisk, ni izognil tej temi, čeprav ta ni prevladovala v pogovorih. Kot je ob koncu obiska v izjavi novinarjem dejal premier, so vsi sogovorniki osrednji poudarek dajali evropski dimenziji in pričakovanjem Ukrajine, da bo v bližnji prihodnosti dobila tudi formalno vabilo za članstvo v Evropski uniji.

 

Premier Janez Janša je ob obisku v Kijevu položil venec na grob neznanega junaka. (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Podpora članstvu Ukrajine v Evropski uniji narašča. Po besedah predsednika vlade gre za strateški premik znotraj ukrajinskega političnega prostora, kjer je bilo doseženo večinsko soglasje, da je to skupni cilj. To pa je trenutek, ko bi tudi Evropska unija morala narediti korak naprej in opogumiti proevropske sile v Ukrajini tudi s konkretnimi ukrepi. V tem kontekstu je premier omenil zaključek pogajanj o posebnem sporazumu, ki je po vsebini lahko tudi več kot samo prosto-trgovinski sporazum. Želja Slovenije je, da pride do podpisa omenjenega sporazuma že v času našega predsedovanja Evropski uniji.

 

Premier Janez Janša in predsednica opozicijske stranke Blok Julija Timošenko (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Jesenske volitve naj bi po prepričanju predsednika vlade Janeza Janše Ukrajino politično stabilizirale, na gospodarskem področju pa gre država v pravo smer. Prepričan je, da bo tudi prihodnja ukrajinska vlada proevropsko usmerjena, ki bo stavila na gospodarske reforme in prevzemanje evropskih standardov, kar bo izboljšalo tudi pogoje za dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Ukrajino.

 

Sicer pa se je premier Janez Janša dopoldne sešel tudi z ukrajinskim zunanjim ministrom Arseniyem Jatsenyukom, s katerim sta govorila predvsem o razmerah v širši regiji, v kateri je Ukrajina vodilni dejavnik. Izmenjala sta tudi pogleda na trenutno situacijo na Kosovu.

 

Premier Janez Janša se je srečal tudi z tamkajšnjim nuncijem in nadškofom Ivanom Jurkovičem (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

V nadaljevanju se je predsednik vlade srečal še z nuncijem in nadškofom Ivanom Jurkovičem, s katerim sta govorila o vlogi Slovenije v luči predsedovanja Evropski uniji ter ocenila možnosti za okrepitev sodelovanja v tem delu Evrope, predvsem na kulturnem področju. Popoldne pa se je premier sešel tudi s predsednico opozicijske stranke Blok Julijo Timošenko, govorila pa sta pretežno o približevanju Ukrajine evro-atlantskim integracijam.

 

Ob priložnosti uradnega obiska je predsednik vlade nastopil kot eden od govornikov na mednarodni konferenci Yalta European Strategy (YES), ki sta se je udeležila tudi ukrajinski predsednik Viktor Juščenko in nekdanji nemški zvezni kancler Gerhard Schroeder. V svojem nagovoru je poudaril nove priložnosti, ki jih je Sloveniji prineslo članstvo v Evropski uniji ter orisal slovenski prevzem skupne evropske valute, ki je bil tesno povezan z gospodarskimi in socialnimi reformami. Ukrajino je spodbudil naj nadaljuje po zastavljeni poti in vztraja pri svoji proevropski usmeritvi. Na svojih ramenih namreč nosi veliko odgovornost. Tukajšnji demokratični procesi so, po njegovih besedah, lahko velik in svetel zgled demokratičnim silam v Belorusiji in širši regiji, saj marsikdo od nje pričakuje, da bo vodilna na evropski poti. Svoj govor je premier Janez Janša zaključil z mislijo, da lahko ukrajinsko ljudstvo preseže oranžno in modro dilemo ter se združi pod modro in rumeno barvo, ki predstavljata ukrajinsko in evropsko zastavo.

Nazaj na seznam
|
Na vrh