Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
19.09.2007
Premier Janez Janša: Reševalne službe po Sloveniji vlagajo velike napore za vzpostavitev normalnih pogojev za življenje

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je drevi ponovno obiskal v včerajšnjem neurju prizadeto območje Železnikov. Ob prihodu sta ga s trenutnimi razmerami ter izvajanjem ukrepov za ureditev nastalih razmer seznanila župan občine Železniki Mihael Prevc ter poveljnik Civilne zaščite Miran Bogataj.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Premier Janez Janša je po srečanju povedal, da odpravljanje najhujših posledic naravne ujme ter zagotavljanje znosnih pogojev za življenje še poteka. »Potem bo prišla na vrsto ocena škode. Po tej oceni, za katero si bomo prizadevali, da bo hitra, bodo prišli na vrsto ukrepi za odpravo škode,« je povedal premier ter ob tem vse odgovorne za oceno škode pozval k hitremu ukrepanju.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Ukrepi za odpravo posledic bodo, po zagotovilu predsednika vlade, številni, saj so posledice neurja zelo hude. »Vendar pa je v tem trenutku najpomembnejše, da se ljudem zagotovijo znosni pogoji za življenje, ter da se prebije dostop do tistih zaselkov, ki sta še vedno odrezana od doline.« Povedal je še, da je bila v teku današnjega dne zagotovljena tudi oskrba z električno energijo, medtem ko bo oskrbovanje odrezanih prebivalcev Selške doline do nadaljnjega potekalo s pomočjo helikopterjev. V teku prihodnjega dne naj bi bila vzpostavljena tudi cestna povezava do vasi Zali log. Le to bo s postavitvijo pontonskega mostu zagotovila Slovenska vojska, v kolikor to cestnemu podjetju ne bi uspelo. »Hujši problem pa bo vsaj zasilna sanacija ceste v Davčo, kjer na razdalji 10 kilometrov manjka več kot 2 kilometra ceste,« je še pojasnil premier.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Vlada RS je za odpravo posledic rezervirala celotno proračunsko rezervo. »Dokler ne bo znane celovite ocene škode, ta rezerva ne bo porabljena za nič drugega. Resorji, ki so posredno prizadeti - šolstvo, zdravstvo - bodo s prerazporeditvami sredstev iz investicijskih postavk zagotovili nujen denar za obnovo šol, zdravstvenih domov in - v okviru drugih resorjev - drugih objektov, ki so bili prizadeti,« je dejal predsednik vlade Janez Janša. Poudaril je tudi, da enako velja za vsa področja v Sloveniji, ki so bila prizadeta v neurju, saj je bilo skupno poplavljenih več tisoč objektov na cerkljanskem, tolminskem, kamniško-savinjskem, celjskem in laškem območju. »Tudi tam reševalne službe v tem trenutku predvsem pomagajo, da se vzpostavijo pogoji za življenje.«

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

V zvezi s pomočjo podjetjem, zlasti na področju Železnikov, ki so bila prizadeta v neurju, je predsednik vlade Janez Janša izrazil pričakovanje, da bo večino škod mogoče povrniti iz naslova zavarovalnin. Glede na to, da pa gre v večini primerov za tehnološko napredna podjetja, ki s svojimi programi konkurirajo za različna razvojna sredstva, se bo vlada potrudila, da bo v okviru danih pravil in možnosti, tem podjetjem pomagala, o čemer je beseda tekla že na današnjih sestankih predsednika slovenske vlade.

Nazaj na seznam
|
Na vrh