Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.11.2007
Premier Janez Janša je državnemu zboru predlagal glasovanje o zaupnici vladi

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je nocoj na predsednika Državnega zbora RS Franceta Cukjatija naslovil zahtevo, da poslanke in poslanci državnega zbora glasujejo o zaupnici vladi.

 

V svoji zahtevi je premier Janez Janša zapisal, da se Vlada RS nahaja pred trojnim izzivom. Po prevzemu evra se zaključuje sprejemanje paketa gospodarskih in socialnih reform. Po dolgotrajnih pogajanjih je bil podpisan socialni sporazum za obdobje do konca leta 2009. Le ta je, po besedah predsednika vlade, omogočil tudi uskladitev sprememb delovno-pravne zakonodaje. Slednje se nahajajo v parlamentarni proceduri, tako kakor tudi celoten paket pokrajinske zakonodaje, ki je temeljnega pomena za nadaljnji hitrejši in hkrati pravičnejši razvoj države. Opravljene so bile tudi dolgotrajne priprave na skorajšnjo odpravo notranjih meja unije ter zgodovinski izziv predsedovanja Svetu EU.

 

Spomnil je na to, da je Državni zbor RS še pred oblikovanjem sedanje vlade skoraj soglasno sprejel ponudbo in odločil, da Slovenija kot prva nova članica predseduje Evropski uniji. »Spomladi letos so koalicijske stranke in dve opozicijski stranki oziroma poslanski skupni popisali sporazum o medsebojnem sodelovanju pri pripravah in vodenju Evropske unije,« je zapisal predsednik vlade ter v nadaljevanju opozoril, da s približevanjem začetka predsedovanja vedno bolj razpada temeljno soglasje o skupnem sodelovanju pri omenjenem projektu.

 

»Podpisniki sporazuma za čas predsedovanja napovedujejo interpelacije in ideološko motivirane referendumske zahteve. Sprevrača se interpretacija rezultatov predsedniških volitev, kot da bi na njih sodelovala vlada. Grobe neresnične obtožbe o kršenju človekovih pravic in nadzoru nad mediji, ki jih posamezne opozicijske stranke v tem času usmerjajo na Vlado RS, se preko različnih organizacij sistematično razširjajo v tujino,« je poudaril predsednik vlade.

 

»Ocenjujem, da je v razmerah, ki so nastale, uspešno delo vlade na tem in ostalih strateških projektih ogroženo. Namesto, da bi Slovenija pred svojim drugim največjim izzivom strnila vrste, ji nekateri vsiljujejo razprave o preteklosti in ideološke delitve, vlada pa mora v času največjih naporov v tujini odgovarjati še na nesmiselne obtožbe, ki tja prihajajo iz Ljubljane,« je v svojem pismu predsedniku državnega zbora poudaril premier Janez Janša, ki bo zahtevo za glasovanje o zaupnici podrobneje obrazložil na seji Državnega zbora RS.

 

Predsednik vlade je v drevišnjem pogovoru za Televizijo Slovenija izrazil tudi pričakovanje, da bo do glasovanja prišlo čimprej. »Odvisno od tega, kakšen bo rezultat, se bom odločal o nadaljnjih korakih,« je dejal ter pojasnil: »Že vnaprej povem, da glasov kot je glas gospoda Žnidaršiča - ki eno govori, drugo pa dela potem pri glasovanju - ne bom štel kot glasov, ki jih lahko smatram za trdno podporo tej vladi.«

 

Poudaril je tudi, da so vrata koalicije so odprta, v kolikor bi želel še kdo pomagati pri soočanju z omenjenimi izzivi. »Sprejemamo tudi to, da so do vlade - tudi v času predsedovanja - maksimalno kritični. Prosimo pa, da upoštevajo, da isti ljudje ne morejo biti v istem času na dveh mestih, da ne grozijo z referendumskimi kampanijami v prvi polovici prihodnjega leta in ne vlagajo interpelacij zaradi stvari, za katere vsi vemo, da ministri niso krivi,« je še povedal predsednik vlade Janez Janša.

Nazaj na seznam
|
Na vrh