Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.01.2008
Vlada RS zaključila ponoven obisk v Goriški regiji

Predsednik vlade Janez Janša je z večerno dobrodelno nogometno tekmo v Ajdovščini zaključil vladni obisk na Goriškem. Vladna ekipa se je potem, ko je aprila 2006 prvič obiskala to regijo, včeraj in danes ponovno mudila v njej. Premier in ministri so se tokrat udeležili preko 64-ih različnih dogodkov in srečanj, osrednji del pa je bil dopoldanski posvet vlade v Vipavi. Na njem so analizirali stanje ter razvojne potenciale v regiji ter preverili kaj od dogovorjenega iz aprila 2006 je bilo realizirano. Strinjali so se, da je bila velika večina obljub in zavez izpred dveh let realizirana ali pa je realizacija v teku. Člani vlade pa so govorili tudi o novih razvojnih priložnostih, ki so se v tem času pojavile na Goriškem.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Na popoldanski novinarski konferenci v Spodnji Idriji je predsednik vlade povedal, da se Goriška po svoji razvitosti uvršča v zgornjo polovico slovenskih regij, saj med dvanajstimi regijami zaseda peto mesto. Po višini BDP na prebivalca dosega več kot 95% slovenskega povprečja in več kot 83% evropskega povprečja. Regija presega slovensko povprečje tudi po ekonomski moči prebivalstva  ter realnih plačah zaposlenih. »V primerjavi z aprilom leta 2006 se je število brezposelnih v regiji zmanjšalo za četrtino in je najnižje v zgodovini samostojne Slovenije,« je poudaril premier ter ocenil, da se po omenjenih kazalcih Goriška razvija hitreje kot pa je splošen tempo razvoja v Sloveniji in tudi v Evropi. Regija je med turistično najbolj zanimivimi v Sloveniji in ravno turizem, po besedah predsednika slovenske vlade, predstavlja tudi velik potencial razvoja v prihodnje. »V tem času, odkar je bila vlada zadnjič tukaj, je bila sprejetih vrsta aktov razvojnega pomena, ki imajo ali pa so že imeli tudi vpliv na razvoj te regije,« je dejal ter med tovrstnimi akti izpostavil Resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih, v kateri je pet projektov v celoti ali deloma lociranih tudi v tej regiji.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Goriška regija je bila, po mnenju premiera, uspešna tudi pri črpanju evropskih sredstev, saj je, kljub njihovi relativno majhni višini v prejšnji finančni perspektivi, bilo sofinanciranih 459 projektov v skupni vrednosti skoraj 17 mio evrov. Prav tako je regija Iz naslova različnih čezmejnih programov dobila še dodatnih 3,2 mio evrov. »Za tekočo finančno perspektivo 2007-2013 je regiji na voljo preko 40 milijonov evrov, kar je nad slovenskim povprečjem. Po deležu na prebivalca je to preko 330 evrov,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 

Vlada RS je v času od svojega prvega obiska oblikovala spremembe zakona o financiranju občin, saj so bile ravno težave pri financiranju lokalnih skupnosti eno od najbolj perečih vprašanj. »Novi zakon o financiranju občin je že v letu 2007, ko je začel veljati, občinam te regije prinesel dodatnih 70 milijonov evrov sredstev, kar je za 13% povečanje glede na prejšnje leto. Ta sredstva bodo v letošnjem letu višja še za dodatne 4%,« je dejal premier. Prav tako so v letu 2006 občine Goriške regije prvič prejele še dodatna sredstva za investicije v lokalno javno infrastrukturo, v višini 2,5 mio evrov in še nekoliko večjo vsoto tudi v lanskem letu.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janša je ob tej priložnost spregovoril tudi o vprašanju delitve Slovenije na pokrajine, ter s tem povezanimi nekaterimi dilemami, ko gre za predlagano ustanovitev Goriške pokrajine. Slednja, tako kot je predlagana sedaj, ima, po njegovih besedah, zadostno število prebivalstva, zadostno velikost teritorija in zadostne razvojne potenciale, tako gospodarske, kot tudi splošno družbene. Kar zadeva razmišljanja o eni oziroma dveh »primorskih« pokrajinah, je premier poudaril, da bi v primeru enotne pokrajine naleteli na določene težave. »Tako, da bo zelo verjetno - in takšna je tudi v naprej preverjena volja zakonodajalca - prišlo do dveh pokrajin na območju Primorske«, je dejal predsednik vlade ter dodal: »Glede na svoje potenciale bosta med močnejšimi, tako kot sta že zdaj v okviru statističnih regij.« Kar pa zadeva poimenovanje pokrajine, pa naj bi, po njegovih besedah, o tem v veliki meri odločale pokrajine same. »Zelo verjetno bo parlament izglasoval takšen okvir, ki bo omogočal vsaki pokrajini, da s svojim statutom določi ime pokrajine. Zakon bo omogočal tudi inštrumente, preko katerih se lahko bodoče pokrajine same kasneje dogovarjajo ali pa vsaj soodločajo o združitvi, delitvi – seveda, v okviru nekih logičnih pogojev.« V zakonu o financiranju pokrajin, kot ga je predlagala vlada, je predvideno, da bi se za opravljanje tekočih nalog pokrajine preneslo preko 50 mio evrov ter še dodatno preko 20 mio evrov za razvojne naloge, kar, po prepričanju predsednika vlade, predstavlja zelo velik razvojni potencial.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik vlade obiskal tudi center za usposabljanje invalidnih otrok Janka Premrla Vojka v Vipavi. V njem že več kot 42 let izobražujejo in usposabljajo otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, v tem šolskem letu kar 106. Premier si je ogledal center ter vodstvu in vzgojiteljem izrazil priznanje za odgovorno in uspešno delo, ki so ga dokazali skozi vsa ta leta. Zadržal se je tudi v pogovoru z učenci centra ter jih vzpodbudil k nadaljnjim aktivnostim v različnih programih, ki jih izvaja center.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V nadaljevanju se je predsednik vlade v Solkanu sestal še z vodstvom podjetja Instrumentation Technologies, ki proizvaja opremo za elektronske pospeševalnike in je vodilno na tem področju tudi v svetovnem vrhu. Ogledal si je podjetje, predstavniki vodstva pa so mu orisali zgodovino nastanka in delovanja podjetja ter načrte za prihodnost. Podjetje v celoti deluje na tujih trgih in je brez konkurence. Premier jim je ob tej priložnosti čestital za delo, ki ga opravljajo ter tudi tako predstavljajo Slovenijo v svetu. Govorili so tudi o projektu FAIR – gre za projekt izgradnje mednarodnega znanstvenega centra za študijo osnovnih gradnikov materije in razvoja vesolja – pri katerem slovenska država sodeluje kot eden izmed partnerjev.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Pozno popoldne se je premier z ministri in državnimi sekretarji v Novi Gorici sešel še na srečanju z župani, gospodarstveniki, poslanci, državnimi svetniki ter drugimi nosilci razvoja Goriške, kjer so govorili o razvojnih perspektivah in priložnostih tega konca Slovenije. Srečanje je minilo v znamenju številnih priložnosti, ki jih prinašata nov način financiranja občin ter načrtovana regionalizacija, govorili pa so tudi o možnostih razvojnih spodbud iz  evropskih skladov. Predstavniki širšega goriškega političnega, gospodarskega in družbenega življenja so tokratni vladni obisk ocenili kot uspešen in produktiven. Kot so menili, je vlada skorajda v celoti uresničila obljube, ki jih je dala ob prvem obisku pred slabima dvema letoma.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Ob zaključku obiska na Goriškem se je vladna ekipa v Ajdovščini pomerila še v dobrodelni nogometni tekmi z ekipo gospodarstvenikov in politikov s tega območja, ki se je zaključila z neodločenim rezultatom 3:3.

 

  Novinarska konferenca predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh