Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
17.02.2008
Izjava predsednika Vlade RS Janeza Janše ob razglasitvi neodvisnosti Kosova

Razglasitev neodvisnosti Kosova ni prišla nepričakovano. Do nje je prišlo potem, ko so bile po dolgotrajnih pogajanjih izčrpane vse možnosti za dogovorno rešitev in ko je dozorelo spoznanje, da je trenutno stanje na Kosovu dolgoročno nevzdržno. Odločitev kosovske skupščine ne spreminja temeljnih usmeritev slovenske politike do kosovskega vprašanja in odnosa do regije nasploh. Njen cilj ostajajo rešitve, ki bodo zagotovile stabilnost regije in čim večjo enotnost Evropske unije. Pri tem od vseh vpletenih strani pričakujemo preudarno ravnanje in izogibanje vsakršnemu nasilju.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Pri usklajevanju in uresničevanju takšne rešitve ima Slovenija kot predsedujoča Svetu EU in kot država, ki Zahodnemu Balkanu namenja veliko pozornosti, posebno odgovornost in poudarjen interes. Slovenija bo svoje nadaljnje korake usklajevala z evropskimi partnerji. Kot predsedujoča Svetu EU si bo prizadevala, da bo EU čim bolje upravičila čim več pričakovanj iz regije Zahodnega Balkana in obratno. Za članstvo v EU morajo države, ki vanjo želijo, korektno izpolniti postavljene kriterije, vsaka pa bo obravnavana posebej in enakopravno.

 

V tem ključnem obdobju je izrazitejša tudi skrb za več sto slovenskih vojakov in policistov, ki na Kosovu opravljajo pomembne in odgovorne naloge. Izražamo jim vso našo podporo in zahvalo za njihov prispevek k miru in stabilnosti regije.


Janez Janša
predsednik Vlade Republike Slovenije
 

     Pogovor predsednika Vlade RS za TV Slovenija

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh