Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
18.02.2008
Premier Janez Janša: Vlada bo predlagala delno noveliran zakon o ustanovitvi pokrajin

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes popoldan udeležil posveta županov slovenskih občin, ki je bil namenjen razpravi o pokrajinski zakonodaji. Po mnenju premierja so župani v temeljiti in živahni razpravi večinsko podprli predlog, da vlada ponovno poskusi s predlaganjem delno noveliranega zakona o ustanovitvi pokrajin, saj, kot je dejal, prevladuje prepričanje, da so pokrajine projekt, ki ga Slovenija potrebuje čim prej za hitrejši in bolj enakomeren razvoj.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier je na podlagi današnje razprave izrazil prepričanje, da v državnem zboru zavrnitve ni doživela nobena konkretna rešitev v predlaganem zakonu o ustanovitvi pokrajin, ampak je šlo – tudi po prepričanju zelo velikega števila županov – za politično nasprotovanje. Po njegovem naj bi se glasovalo proti projektu, ne da bi se predlagalo alternativne rešitve. »Konec koncev nihče od tistih, ki so govorili, da je število pokrajin preveliko, ni imel poguma, da bi predlagal katere pokrajine naj se črtajo iz zemljevida,« je menil predsednik vlade.

 

Vlada bo po besedah premierja pripravila dopolnjen zakon o ustanovitvi pokrajin, na podlagi katerega bo stekla že znana procedura, vključno s posvetovanjem z opozicijo. Ob tem je predsednik vlade dejal, da pričakuje bolj korektno sodelovanje. Predsednik vlade tudi želi, da tisto, kar neka stranka, predsednik ali vodja poslanske skupine obljubi, na koncu tudi izpolni.

 

Premier je na koncu dejal, da je bilo na današnjem posvetu še posebej poudarjeno dejstvo, da v kolikor v tem mandatu ne bodo izglasovani temeljni zakoni za ustanovitev pokrajin, potem se bo z novim mandatom državnega zbora vsa procedura začela znova. To pa bi pomenilo, da projekt regionalizacije Slovenije niti teoretično ne bi dokončali do lokalnih volitev 2010. »Ta rezervni datum za ustanovitev pokrajin je realno možen samo v primeru, če temeljno zakonodajo sprejmemo v tem mandatu,« je menil premier Janez Janša.

 

 Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh