Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
02.09.2008
Premier Janez Janša: Padec meja ponuja združenemu slovenskemu kulturnemu prostoru številne priložnosti

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes na Brdu pri Kranju udeležil druge seje Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu. Kot je dejal premier, gre za novo obliko dela, ki želi spodbuditi konkretnejše in intenzivnejše sodelovanje med matično domovino in rojaki, ki ohranjajo slovenstvo v zamejstvu. Pri tem je posebej izpostavil dejstvo, da je v letošnjem letu dokončno padla administrativna meja med Slovenijo, Italijo, Avstrijo in Madžarsko, ki tako združenemu slovenskemu kulturnemu prostoru ponuja številne priložnosti, katerih se danes morda niti še ne zavedamo v celoti.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

»Da te priložnosti čim bolje izkoristimo, smo se sklenili organizirati tudi dolgoročno v smislu načrtovanja, tako da v okviru Sveta poteka izdelava nabora projektov, ki jih bomo uresničevali do leta 2013 in v katerega različne zamejske organizacije iz vseh štirih sosednjih držav predlagajo oziroma dajejo svoje predloge,« je poudaril predsednik vlade. Želja omenjenega nabora projektov je, po njegovih besedah, da bi se okrepila materialna, pa tudi siceršnja podlago za delo rojakov v zamejstvu - za ohranjanje in krepitev slovenstva in za nadaljevanje pozitivnih trendov, ki jih beležimo v zadnjem času.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Svet za Slovence v zamejstvu se je, po besedah premierja, z namenom večje učinkovitosti organiziral v tri odbore – za statusna in pravna vprašanja, ki ga vodi minister za pravosodje; za gospodarska vprašanja, ki ga vodi minister za gospodarstvo ter za vprašanje kulture, šolstva in ohranjanja jezika. Vsi trije odbori so sprejeli svoje programe in predstavljajo bolj operativno obliko dela za stvari, ki jih Svet kot velik organ okvirno sam ne more obravnavati, je še dejal premier Janez Janša.

 

   Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh