Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.09.2008
Premier Janez Janša: Predsedovanje Slovenije Evropski uniji si zasluži obeležje

Ob današnji otvoritvi razstave o predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije, ki je bila v Muzeju novejše zgodovine, je predsednik slovenske vlade Janez Janša izpostavil, da je bilo predsedovanje dogodek, ki si zasluži trajen spomin tudi v takšni obliki kot ga daje razstava. Ob tem je opozoril, da se projekt predsedovanja ni začel najboljše ter da je bilo ob njegovi izvedbi manj enotnosti, kot bi si je želeli ali pa kot smo jo v Sloveniji že doživeli v drugih zgodovinskih obdobjih.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša je povedal, da je skupina ljudi jeseni lanskega leta poslala po Evropi sporočilo, da bo predsedovanje Slovenije Evropski uniji pod to vlado predstavljalo nevarnost za Evropsko unijo.  Izkazalo pa se je, da predsedovanje ni predstavljalo nobene nevarnosti za Evropo, da je bilo uspešno,  še več, vse reakcije glede slovenskega predsedovanja so bile pozitivne, tudi s strani, ki le redko dajo pohvalo. »Danes tudi doma ni kakšne resne kritike glede slovenskega predsedovanja oziroma vodenja Evropske unije,« je dejal premier.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Po mnenju predsednika slovenske vlade razstava zelo dobro odraža dogodke in aktivnosti, ki so se dogajale v času predsedovanja. Primerjave o tem, kako smo opravili s predsedovanjem pa so lahko danes, ko spremljamo spopadanje s težavami in izzivi francoskega predsedstva, bolj objektivne. "Za to, kar je Slovenija naredila v času vodenja Unije, ni treba nikomur med nami zardevati," je menil premier Janez Janša.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Ob tej priložnosti je premier spomnil tudi na vstop Slovenije v schengenski prostor, s čimer se je povečal slovenski kulturni prostor, zamejstvo pa začenja obstajati v bolj mehki oziroma relativni  obliki. »Prvič po desetletjih ali pa stoletjih dejansko nastajajo objektivni pogoji za to, da se slovenski kulturni prostor vzpostavi brez kakršnihkoli preprek in da se nekatere ideje, ki so zaživele že v pomladnem letu 1848, končno realizirajo,« je povedal predsednik slovenske vlade in se ponovno zahvalil vsem, ki so vložili številne ure dela pri projektu predsedovanja, pa tudi vsem, ki so pripravljali razstavo.

 

   Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh