NOVICA

14. 5. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek na izredni seji v Državnem zboru: “Slovenija s predlaganimi ukrepi daje zagotovila, da v zaostrenem mednarodnem okolju ne bo dejavnik tveganja”

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je danes na izredni seji Državnega zbora seznanila poslance s poročilom Vlade Republike Slovenije o Programu stabilnosti 2013 in Nacionalnim reformnim programom 2013–2014. V nagovoru poslancem je uvodoma pojasnila, da bomo lahko šele konec maja govorili o tem, ali so naši ukrepi Bruselj prepričali, saj Evropska komisija ni dala še nobene ocene o predlaganih ukrepih. S temi besedami je predsednica vlade tudi zavrnila informacije in kot špekulativne označila neuradne ocene, ki so v ponedeljek zaokrožile v javnosti, češ da predlagani ukrepi niso dovolj. Po besedah predsednice vlade je v tem trenutku bistveno, da je Slovenija s pravkar sprejetima dokumentoma dala jasno sporočilo tako mednarodnim in domačim finančnim trgom kakor tudi domači in svetovni javnosti: “Vemo, kaj delamo, in vemo, da bo težko.” Predsednica vlade je pripravo obeh dokumentov označila za pomemben uspeh te vlade, saj sta nastala v manj kot petdesetih dneh. V tem času je vlada izdala tudi obveznice in menice, dosegla dogovor s sindikati javnega sektorja, vzpostavila dialog s protestniki in začela reševati podjetja ter “gasila požar, ki je preko Cipra prišel v Slovenijo”.

 

“Slovenija lahko sedaj svetu zagotovi, da v zaostrenem mednarodnem okolju ne bo dodaten dejavnik tveganja,“ je poudarila predsednica vlade in hkrati opozorila, da nam nihče ne more zagotoviti, da ne bomo čutili posledic nadaljnjega zaostrovanja krize in padca gospodarske rasti v EU in evrskem območju. V nadaljevanju govora poslancem je predsednica vlade tudi poudarila, da nacionalni reformni program in pakt stabilnosti tvorita usklajeno in premišljeno podlago za delovanje vlade, s temi koraki pa, kakor zagotavlja premierka, bodo tudi gospodarske napovedi Urada za makroekonomske analize boljše. “Jasno je, da je naša stava na stabilno gospodarsko rast in trajno strukturno uravnoteženje javnih financ naša edina stava. Ne eno ali drugo, ampak oboje – čvrste finance in trdna rast,“ je še poudarila premierka mag. Bratuškova. Ob soočanju s strukturnimi neravnovesji, kot sta prezadolženost podjetij in obremenjenost bančnih bilanc s slabimi posojili, ki negativno vplivajo na gospodarsko aktivnost, pa je po besedah predsednice vlade enako nujno vsakič poudariti, da ima Slovenija zdrave makroekonomske temelje, da je sektor gospodinjstev med najmanj zadolženimi v EU, javni dolg pa pod povprečjem EU, “zato so naša neravnovesja še vedno obvladljiva in jih je mogoče odpraviti s pravo kombinacijo in časovnim zaporedjem ukrepanja.” Ključni prioriteti vlade sta oživitev gospodarstva in konsolidacija javnih financ, zato bo vlada pripravila tudi nabor ukrepov, ki jih mora Slovenija izvesti še letos in prihodnje leto.

 

Ob koncu govora v Državnem zboru je predsednica vlade mag. Alenka Bratušek dejala, da danes ni čas “za retorične figure, še manj za prazne obljube” ter da vidi odgovornost vlade in celotnega političnega razreda v nekaj enostavnih zavezah, in sicer “da s svojim lastnim delom in prizadevanji pokažemo, kako resne so razmere, da s prepoznavanjem najboljših rešitev, ne glede na to, kdo jih predlaga, pokažemo, da nam gre za skupno dobro, ter da se lotimo le ukrepov in dejanj, ki imajo realno možnost za uspeh. Resne in realne rešitve – to je naš izhod iz krize.” Le na tak način predsednica vlade vidi pot do družbe konsenza, blaginje, zdravega okolja in zdravih medčloveških odnosov, pa čeprav bo to šele leta 2020.