NOVICA

20. 6. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek na slavnostnem koncertu opernih arij: ''Kultura nam pomaga vzpostaviti duh dialoga in razumevanja''

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je sinoči na Kongresnem trgu v Ljubljani udeležila odprtja 25. mednarodnega glasbenega ciklusa Poletje v Stari Ljubljani in slavnostnega koncerta opernih arij ob 200. obletnici rojstva Verdija in Wagnerja ter ob 25. obletnici Imaga Sloveniae. V pozdravnem nagovoru je dejala, da sta kultura in umetnost priložnost, ko prihaja do srečevanj različnosti, te pa pripomorejo vzpostaviti duh dialoga in razumevanja med ljudmi. ''Naše največje bogastvo je človek in njegova ustvarjalna duša. Noben politični program je ne more preseči, lahko pa pripomore in ustvarja pogoje, da bo pravilno ovrednotena in cenjena. Družbena norma pa ne sme biti zgolj finančni uspeh. Za naš lepši jutri bomo morali na novo ovrednotiti človekovo delo in njegovo ustvarjalnost,'' je še poudarila predsednica vlade.

 

V nadaljevanju je predsednica vlade opozorila, da kultura za državo in slovensko vlado ni le moralna obveznost: ''Vlada bo, kar je dokazala že s ponovno vzpostavitvijo ministrstva za kulturo, zastavila moči za razvoj kulture in umetnosti: pripravljen je Nacionalni program za kulturo in prenova modela kulturne politike, kajti kultura si naša skupna prizadevanja in trud zasluži ravno toliko, kot si mi zaslužimo kulturo.'' Ob tej priložnosti je predsednica vlade tudi čestitala organizatorjem, ki letos praznujejo 25. obletnico nacionalnega projekta Imago Sloveniae – Podoba Slovenije in so z visokokakovostnimi prireditvami dokazali, da je mogoče tudi tako prispevati k vsesplošnemu gospodarskemu, turističnemu in kulturnemu razvoju krajev in regij po Sloveniji.