NOVICA

15. 1. 2014

Predsednica vlade sodelovala na konferenci Enakost spolov se obrestuje

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je na Brdu pri Kranju udeležila konference z naslovom Enakost spolov se obrestuje, na kateri so razpravljali o političnih, gospodarskih, družbenih in tudi zasebnih argumentih za enakost žensk in moških. Nagovorila je udeleženke in udeležence konference ter sodelovala na okrogli mizi Enakost spolov – izkušnje in izzivi, na kateri sta spregovorili tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak in veleposlanica Kraljevine Norveške v Republiki Sloveniji Tove Skarstein.

 

V svojem nagovoru je premierka poudarila, da čeprav se na prvi pogled zdi, da z upoštevanjem enakosti spolov v Sloveniji nimamo težav, »ključni izzivi ostajajo predvsem na področjih uravnotežene zastopanosti na položajih odločanja v politiki in gospodarstvu, segregacije izobraževanja in zaposlovanja ter enakovredne porazdelitve časa za skrb za dom in družino«. Poudarila je, da bi morali biti upoštevanje razlik med spoloma in hkrati zagotavljanje njune enakosti vključeni v oblikovanje prav vseh politik in ukrepov. To pa je še posebej pomembno ob sprejemanju protikriznih politik in varčevalnih ukrepov, saj so analize pokazale, da so ti ukrepi najbolj prizadeli ženske. Po besedah premierke si v sodobni družbi ne moremo privoščiti neizkoriščenega potenciala žensk, med drugim tudi zato, ker študije dokazujejo, da enakost žensk in moških povečuje uspešnost podjetij ter pozitivno vpliva na odločanje v poslovnem in političnem svetu. Prvo priložnost za vstop v politiko pa bodo ženske lahko izkoristile že na bližajočih se lokalnih in evropskih volitvah.

 

Na okrogli mizi, na kateri so udeleženke govorile o svojih izkušnjah, je predsednica vlade poudarila, da je politika še vedno domena moških, kar se lahko opazi tudi na zasedanjih Evropskega sveta, kjer so od 28 predstavnikov držav le štiri ženske. Pojasnila je še, da se je pred enim letom tudi sama zavzemala, da bi bila v vladi vsaj polovica žensk, vendar pri tem ni bila uspešna. O svoji vlogi v politiki pa je premierka izrazila željo, da se je »ne bi spominjali le kot prve slovenske predsednice vlade, temveč kot prve predsednice vlade, ki je za Slovenijo tudi nekaj naredila«.