Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.06.2008
Premier Janez Janša: Ljudje so v velikanski večini podprli uvedbo pokrajin

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je po današnjem posvetovalnem referendumu o pokrajinah komentiral prve izide le-tega in izpostavil, da so ob prvih skoraj dokončnih rezultatih volivci izrazili podporo projektu uvedbe pokrajin v Sloveniji, in sicer v takšni obliki kot so bile predlagane.

 

(Foto:Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Še posebej pa je predsednik slovenske vlade izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da so volivci podporo za status pokrajine izkazali tudi v Mestni občini Ljubljana, in s tem potrdili sklep lastnega mestnega sveta, ki je to predlagal.

 

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Rezultate posvetovalnega referenduma bo, po besedah premierja, vlada podrobno analizirala, ne samo po pokrajinah, temveč tudi po občinah. Prve analize referenduma že zdaj kažejo, da se je pokrajinska identiteta izrazila v tistih bodočih pokrajinah, ki jih nekateri ne želijo oziroma ki jim nasprotujejo. To so Koroška, Posavje, Vzhodnoštajerska in Savinjsko-šaleška predlagana pokrajina. Podrobnejša analiza rezultatov bo narejena tudi za predlagano Osrednjeslovensko regijo, kjer so volivci večinoma glasovali proti, zaradi česar bo potrebno pripraviti nov predlog oziroma posodobljen predlog ene od prejšnjih variant, ki je že predvideval delitev tega območja na dve pokrajini.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Premier Janez Janša je dejal, da bo vlada rezultate posvetovalnega referenduma spoštovala v celoti in poudaril, da bo zaradi velike podpore v enajstih od trinajstih referendumskih območjih za nadaljevanje relativno enostavno pripraviti predlog. »Mislim, da ne bom pretiraval oziroma da ne bom preveč optimističen, če rečem, da smo ga sposobni pripraviti v nekaj dneh in ga poslati v parlamentarno proceduro,« je povedal predsednik slovenske vlade.

 

Premier Janez Janša je svoj glas na referendumu o pokrajinah oddal v Grosupljem (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Premier je še dejal, da je zaenkrat sicer še težko videti vse neposredne koristi, ki jih prinašajo pokrajine, še posebej v razmerah izrazite negativne publicitete proti tem projektom, češ da bo to prineslo zgolj novo administracijo in nove stroške. »Vlada pokrajine obravnava kot ključen preostali strateški razvojni inštrument, ki doslej še ni bil uporabljen, zato da se razvijemo hitreje in bolj enakomerno,« je še poudaril predsednik slovenske vlade Janez Janša.

 

        Novinarska konferenca predsednika Vlade RS ter ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko

Nazaj na seznam
|
Na vrh