Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
07.07.2006
Predsednik vlade v Clevelandu začel uradni obisk v Združenih državah Amerike

Predsednik vlade Janez Janša je z obiskom v Clevelandu pričel pet dnevni uradni obisk v Združenih državah Amerike. Obisk potrjuje obojestranski interes za nadaljnjo krepitev bilateralnega sodelovanja in strateškega partnerstva v okviru transatlantskega zavezništva. Predsednika vlade na uradnem obisku v ZDA spremlja tudi minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel.

 

Premier Janez Janša se je v domu upokojencev Sv. Vida srečal s tamkajšnjimi ameriškimi Slovenci in se jim zahvalil za podporo pri osamosvajanju Slovenije in vstopu v NATO (Foto: BOBO)

 

Prvi del obiska je namenjen slovenski skupnosti v ZDA. V Clevelandu, največjemu središču ameriških Slovencev, si je premier ogledal slovenski cerkvi Svete Marije Vnebovzete in Svetega Vida. V domu upokojencev pa je upokojenemu profesorju dr. Ediju Gobcu slovesno podelil posebno priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno aktivno, predano ter znanstveno in raziskovalno delo v kulturno in narodnostno dobrobit slovenstva v ZDA in prispevek k osamosvojitvi in priznanju Republike Slovenije.

 

Ob tej priložnosti se je predsednik vlade Janez Janša zbranim zahvalil za vso podporo pri osamosvajanju Slovenije in pridobivanju priznanja državnosti s strani ZDA. Dejal je, da so ameriški Slovenci zaslužni za to, da je resnica o osamosvajanju Slovenije prišla do tistih, ki odločajo. Prav tako se jim je zahvalil za podporo pri demokratizaciji Slovenije in vstopu Slovenije v zvezo NATO. Dr. Edi Gobec pa je poudaril, da je še posebej vesel, da je priznanje prejel iz rok nekdanjega oporečnika, ki ima izjemne zasluge za osamosvojitev Slovenije.

 

Premier Janez Janša je dr. Ediju Gobcu podelil posebno priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu (Foto: BOBO)

 

 

Jutri se bo premier najprej sešel z zveznim senatorjem slovenskega rodu Georgeom Voinovichem ter županom Frankom Jacksonom, kasneje pa se bo v slovenskem Narodnem domu srečal s predstavniki slovenskih ustanov. Sledil bo obisk Slovenske Pristave pri Clevelandu, nato pa še pot v Pensilvanijo, kjer se bo premier z delegacijo udeležil tradicionalnega praznovanja Slovenefest v rekreacijskem centru Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) v Enon Valleyju.

 

Z obiskom v Clevelandu je premier Janša začel uradni obisk v ZDA, v okviru katerega so med drugim predvidena srečanja s predsednikom Bushem, podpredsednikom Cheneyem ter državno sekretarko Riceovo. Poleg tega se bo predsednik slovenske vlade sešel še s predsednikom predstavniškega doma Kongresa Dennisom Hastertom, predsednikom zunanjepolitičnega odbora Senata Richardom Lugarjem ter s senatorjem Tomom Harkinom.

 

Osrednje teme pogovorov z visokimi predstavniki Združenih držav Amerike v okviru tega uradnega obiska predsednika Vlade RS, ki sovpada s 15. letnico slovenske samostojnosti, bodo sodelovanje Slovenije in ZDA v mednarodnih prizadevanjih za podporo procesov stabilizacije in demokratizacije. Sogovorniki pa bodo izmenjali tudi poglede na razvoj in evroatlantsko perspektivo Zahodnega Balkana, kjer Slovenija prevzema največji del svoje mednarodne odgovornosti, prispevek ZDA pa je ob vlogi EU še nadalje ključen. V ospredju bodo tudi druge teme transatlantskega dialoga, še posebej tiste, ki sovpadajo tudi s predvidenimi prioritetami slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008. V tem času bo, zelo verjetno v Sloveniji, tudi vrh EU-ZDA. Beseda pa naj bi tekla tudi o energetiki. Slovenija je namreč odvisna od uvoza nafte in plina, diverzifikacija energetskih virov pa je tako v interesu Slovenije kot ZDA in Slovenija je zainteresirana, da pride čim ceneje do različnih virov energije. Torkov obisk ameriške gospodarske zbornice pa bo namenjen krepitvi gospodarskih tokov med državama, kjer obstaja še veliko odprtih možnosti.

 

Govor premiera v Clevelandu

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh