Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
08.07.2006
Premier Janša: Cenimo prispevek in pomoč Clevelanda in zvezne države Ohio pri osamosvajanju Slovenije

Predsednik vlade Janez Janša, ki se mudi na uradnem obisku v Združenih državah Amerike, je danes nadaljeval svoj obisk v Clevelandu. Dopoldne se je sestal z najvišjimi predstavniki ameriške zvezne države Ohio in mesta Cleveland, popoldne pa se je v Enon Valleyu sešel z ameriškimi Slovenci.

 

Premier Janez Janša se je srečal z zveznim senatorjem slovenskega rodu Georgeom Voinovichem (Foto: BOBO)

 

Predsednik vlade se je v nadaljevanju obiska Clevelanda danes najprej srečal z zveznim senatorjem slovenskega rodu in »prijateljem«, kot ga je poimenoval, Georgeom Voinovichem ter županom Frankom Jacksonom. Pogovori so potrdili, da mesto Cleveland in zvezna država Ohio cenita delo tukajšnje slovenske skupnosti. Senator Voinovich pa je premierja Janšo označil za pravega borca za svobodo in spomnil, da je njegova aretacija leta 1988 sprožila iskro ter demokracijo in svobodo v Slovenijo. Ob tem je dodal, da je premier Janša leta 2004 oblikoval trdno koalicijo, Slovenija pa postaja vse bolj uspešna. Senator je tudi poudaril pomembnost sprejema Slovenije v zvezo NATO, za pomembno pa je označil tudi dejstvo, da bo naša država leta 2008 kot prva med novimi članicami EU prevzela predsedovanje Evropski uniji.

 

Na kasnejši novinarski konferenci je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da ceni prispevek in pomoč ameriške zvezne države Ohio in mesta Cleveland pri osamosvajanju Slovenije. Dejal je, da je to njegov prvi obisk tega dela ZDA, zato je toliko bolj vesel srečanja z ameriškimi Slovenci, ki so po njegovih besedah dali ključni prispevek k priznanju samostojnosti Slovenije s strani ZDA. 

 

Premier se je udeležil sprejema za predstavnike slovenskih ustanov in pomembnih Slovencev v Clevelandu (Foto: BOBO)

 

 

Po novinarski konferenci v clevelandski mestni hiši se je premier v slovenskem Narodnem domu srečal s predstavniki slovenskih ustanov. Sledil je še obisk Slovenske Pristave pri Clevelandu, nato pa pot v Pensilvanijo, kjer se je skupaj z delegacijo udeležil tradicionalnega praznovanja Slovenefest v rekreacijskem centru Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) v Enon Valleyju. Predsednik slovenske vlade se je tam srečal s predsednikom SNPJ Josephom Evanishem in predsednikom Kranjsko slovenske katoliške jednote (KSKJ) Rudijem Krašovcem ter si ogledal muzej kulturne dediščine. Predstavnikom muzeja je ob 30. obletnici predal tudi posebno priznanje.

 

Premier Janez Janša se je udeležil praznovanja Slovenefest in se srečal z ameriškimi Slovenci (Foto: BOBO)

 

Ob tej priložnosti je nagovoril okrog tisoč zbranih ameriških Slovencev ter se jim zahvalil za vso pomoč in podporo pri osamosvajanju Slovenije  ter vključevanju v evroatlantsko skupnost. »S članstvom v Evropski uniji je Slovenija del svetovno najbolj uspešnega mirovnega projekta, ki ga bo v prvi polovici leta 2008 tudi vodila,« je poudaril premier. Zbranim je omenil tudi dosežke Slovenije na področju kulture, športa, znanosti in tehnologije, pri čemer je slovensko znanje celo del ameriške vesoljske agencije NASA. Dejal je, da Sloveniji gre danes dobro in je zato samozavestna ter si lahko zadaja višje cilje. "Želimo si postati ena od najuspešnejših držav na svetu," je dejal Janša. Ob koncu je še poudaril, da so bili Slovenci pred 15 leti enotni kot še nikoli dotlej in so zato veliko dosegli. Po njegovih besedah je nastopil čas za pozabo starih zamer in za skupno delo, ker je Slovenija z enotnostjo močnejša.

 

Govor premiera Janeza Janše v Enon Valley

Nazaj na seznam
|
Na vrh