Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
31.07.2006
Premier Janez Janša: Največji dosežek Slovenije je sprejem v evroobmočje; položaj Slovenije je trden kot še nikoli

Na današnji novinarski konferenci pred odhodom na poletne počitnice je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da je največji dosežek vlade v letošnjem prvem polletju sprejem Slovenije v evroobmočje. Slovenija je bila namreč kot prva in zaenkrat edina nova članica Evropske unije sprejeta v Evropsko monetarno unijo in bo tako s 1. januarjem naslednjega leta uvedla skupno evropsko valuto.

 

FOTO: KPV

 

 

Med pomembnejšimi dosežki v tem prvem polletju pa je premier omenil še dobro gospodarsko rast, ki se še nadaljuje, inflacijo, ki ostaja znotraj Maastrichtskih kriterijev, ter najmanjše število brezposelnih od leta 1991 naprej. V tem času je bila sprejeta zelo pomembna ustavna sprememba, ki omogoča oblikovanje pokrajin. Tako bi lahko že do konca tega mandata izvedli prve volitve v pokrajinske organe v zgodovini Slovenije. »V tem času smo uspeli oblikovati tudi Partnerstvo za razvoj, ki daje širšo politično podlago ali pa širše možnosti za doseganje širšega političnega soglasja pri najpomembnejših reformnih korakih, ki čakajo Slovenijo v naslednjih letih. In v tem času smo uspeli Slovenijo dodatno, mednarodno afirmirati,« je dejal predsednik vlade.

 

Vlada je iz normativnega programa dela vlade od 1.1. do 27.7.2006 realizirala skupaj 902 predpisa, kar pomeni, da je bilo sprejetih 127 predlogov zakonov in drugih aktov, o katerih odloča Državni zbor RS. Sprejetih je bilo 320 uredb in drugih aktov, ki so v pristojnosti vlade, ministri pa so podpisali 455 različnih predpisov.

 

»Republika Slovenija ima v tem trenutku trden notranji in mednarodni politični položaj; trden, kot ga ni imela še nikoli. Zato na naši strani ni nobenega razloga za kakršna koli nervozna ravnanja. Če kdaj, potem čas trenutno ali pa v tem času, ko je Slovenija prišla v ta položaj, dela za nas,« je prepričan premier.

 

FOTO: KPV 

 

Na področju zunanjih zadev so bili v tej prvi polovici leta realizirali načrtovani uradni obiski v Ruski federaciji, Združenih državah Amerike in Zvezni republiki Nemčiji, v Sloveniji pa se je mudil predsednik Evropske komisije. »Na ta način je Slovenija začela strateške priprave na predsedovanje Slovenije v Evropski uniji. Rešili smo tudi številna odprta bilateralna vprašanja, ustvarili pogoje za boljše sodelovanje, še posebno na gospodarskem področju z našimi najpomembnejšimi trgovinskimi partnerji  ter pripravili teren za nove naloge, ki ji bo Slovenija dobila v prihodnjih letih ali pa bo zanje prevzela nove odgovornosti,« je prepričan predsednik vlade.

 

Pri pripravah na predsedovanje Evropski uniji je Slovenija vse postopke začela pravočasno. Z letošnjim letom bo tako sklenjena prva fazo priprav, ki zadeva predvsem pripravo naših sil in kapacitet ter pripravo programa. Z začetkom naslednjega leta pa se bomo po besedah predsednika vlade orientirali na najbolj aktualna odprta vprašanja v drugih državah članicah Evropske unije ali pa na nivoju skupnosti v celoti. Le dobra seznanjenost s problemi drugih oziroma s problemi v družini je namreč osnovni pogoj za uspešno delo v času predsedovanja.


Magnetogram novinarske konference predsednika vlade

Nazaj na seznam
|
Na vrh