Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.08.2006
Premier na 85. obletnici gorniškega kluba Skala

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes v Trenti udeležil prireditve ob 85. obletnici slovenskega gorniškega kluba Skala. Premier je v svojem govoru čestital klubu za visoko obletnico in jim zaželel še veliko energije, ki jo vsak gornik potrebuje za svoje podvige.

 

FOTO: KPV


Premier se je v svojem govoru preko zgodovine planinstva navezal na leto 1921, ko se je »pojavil nov rod mladih, ki so mu gore pomenile več kot le lepe razglede in družabnost. Hoteli so osvajati ta „nekoristen svet“, plezati, razmišljati o kulturi, naravi in človeku. Takih vratolomniških idej takrat Slovensko Planinsko Društvo (SPD) še ni bilo pripravljeno sprejeti. Zato so mladi gorniški navdušenci na svečnico pred 85. leti ustanovili Turistovski klub Skala. Člani Skale – skalaši - so bili vsestransko aktivni. Smučali so in plezali v gorah, proučevali naravo, fotografirali, pisali. V prvih desetih letih svojega delovanja so posneli celo prvi slovenski igrani film 'V kraljestvu Zlatoroga',« je dejal predsednik vlade.

 

Premier je poudaril, da je kljub uspešnosti Skale še dolgo trajalo, da je tudi SPD počasi pričelo sprejemati njene ideje. »Šele, ko je tudi društvo uredilo svoje razmere in postalo uspešno na svojem področju delovanja, se je lahko odprlo tudi za drugačne ideje. Prav tako je z nacionalnimi idejami. SPD je odigrala pomembno vlogo pri narodni obrambi našega ozemlja. In zato smo lahko narodnostni naboj gorništva presegli šele, ko smo postali uspešni tudi kot narod, oziroma,  ko smo ustanovili svojo državo. Ko je bila v samostojni Sloveniji leta 1996 ponovno ustanovljena Skala, si je ta, enako kot njena predhodnica, zadala za pravilo, da sodeluje z vsemi sorodnimi organizacijami. Seveda je v začetku njeno delovanje šlo marsikomu tudi malo na živce, ni bilo splošno dobro sprejeto in šele, ko je tudi nova Skala pokazala prve uspehe, so jo pričeli tudi ostali sprejemati,« je dejal premier.

 

Premier v družbi s predsednikom Skale dr. Sevškom (desno) in častnim predsednikom Skale dr. Jegličem (levo) (FOTO: KPV)

 

Izrazil je veselje nad dejstvom, da sta Skala in PZS letos tudi formalno podpisali dogovor o sodelovanju in dejal, da medsebojna toleranca, priznavanje in spoštovanje ter sodelovanje namreč pomenijo to, da sta obe organizaciji postali uspešni. »Gorništvo kot vrednota s tradicijo predstavlja žlahten del našega bivanja. Klementa Juga, Juliusa Kugya, Henrika Tumo in številnih drugih osvajalcev naših gora se ne spominjamo samo zaradi tega, ker so hodili v gore ali splezali nekaj smeri. Spominjamo se jih predvsem zato, ker so tisto, kar so lepega in zanimivega v gorah doživeli, znali opisati tudi za druge. Opisati tako, da so pozitivna čustva ob branju njihovih knjig in zapisov spodbudila vedno nove rodove gornikov, da so šli po njihovih poteh. Odkrivati lepoto, ki je ena, a je kljub temu vsak doživlja po svoje in drugače. Ista gora ni nikoli enaka. Lahko jo obiščemo prav vsak dan, pa bo vedno drugačna. Lepoti gore lahko vedno znova iščemo ime,« je zaključil premier Janez Janša. 


Na koncu si je premier skupaj z udeleženci proslave ogledal tudi film V kraljestvu Zlatoroga.

 

Magnetogram govora



Nazaj na seznam
|
Na vrh