Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
02.09.2006
Premiera Janša in Sanader napovedala skupno gradnjo nasipa na Muri

Predsednika vlad Republike Slovenije Janez Janša in Republike Hrvaške dr. Ivo Sanader sta si danes skupno ogledala območje predvidene obnove protipoplavnega nasipa na območju reke Mure. S tem sta, kot sta dejala, želela pospešiti prizadevanja za rešitev problema poplavne ogroženosti lokalnega prebivalstva ob reki Muri. Dogovorila sta se da bosta državi nasip obnavljali skupaj ter ga tudi skupaj financirali. Z deli bosta začeli čim prej, saj je potrebno urediti le še formalnosti, da bo ta dogovor tudi pravnoformalno veljaven.

 

 

Foto: Uroš Hočevar

 


Kot je po ogledu nasipa na Muri dejal premier Janez Janša, Slovenija vztraja na položaju, kot je bil 25. junija 1991, vendar dokončnih dogovorov med državama ni. Zaradi tega je v vmesnem času potrebno poiskati rešitve za to, da bodo ljudje ob meji normalno živeli tudi v tem obdobju. "S tem srečanjem dokazujemo, da sta obe državi sposobni reševati tista vprašanja, ki so v interesu lokalnega prebivalstva na obeh straneh meje tudi takrat, ko niso dokončno sklenjeni formalni dogovori. Dejstvo je, da meddržavna meja na nekaterih delih ni natančno določena, kar bo na tak ali drugačen način treba urediti v prihodnosti," je dejal slovenski predsednik vlade.

 

Dodal je, da se problemi pojavljajo tudi v tem vmesnem času in eden teh je poplavna ogroženost, zato je v zadnjih dneh prišlo do dogovora o skupnem reševanju težav na Muri, ne da bi to kakorkoli prejudiciralo mejo ali kakšno drugo vprašanje. Po njegovem gre za relativno zapleteno vprašanje, saj obstaja veliko različnih argumentov.

 

Predsednik vlade Janez Janša je ob koncu še poudaril, da gre v tem primeru za urgentna dela, ki so v interesu obeh držav, še posebej pa prebivalcev, ki so poplavno ogroženi. Na novinarsko vprašanje o nadaljnji prisotnosti posebnih enot slovenske policije na tem območju pa je potrdil, da se ta umika z območja, kjer je bila prisotna zadnje dni, saj za njeno prisotnost ni več razlogov.

 

 

Predsednika obeh vlad sta ob tej priložnosti sprejela tudi posebno skupno izjavo.

 

 

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh