Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.09.2006
Premier Janez Janša na dnevih slovenske javne uprave

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes v Portorožu udeležil XIII. dnevov slovenske javne uprave in ob tej priložnosti nagovoril navzoče. Poudaril je, da se mora stara, okorela in toga vloga države umakniti novi, fleksibilni partnerski vlogi, kjer država skupaj z vsemi drugimi podsistemi kot enakopraven partner skrbi za uspešen razvoj celotne družbe. »Slovenska javna uprava je na prelomni točki, saj je v zadnjih dveh letih močno naraslo zadovoljstvo njenih uporabnikov, pred njo pa je izziv predsedovanja Slovenije Evropski uniji,« je dejal premier.

 

 

FOTO: Arsen Perić/Salomon 2000

 

Dodal je, da je vlada ravno ta teden zaključila s svojimi obiski po slovenskih regijah. Po njegovem mnenju so ti obiski dobra priložnost za to, da se izmenjajo stališča s predstavniki gospodarstva, javne uprave in drugimi. V pogovorih z gospodarstveniki in župani so ti izpostavljali tri pomembna področja, ki jim povzročajo največ težav: nestimulativna davčna zakonodaja, nefleksibilna delovna zakonodaja in različne administrativne ovire.

 

Tega se vlada zaveda, zato je tudi sprejela okvir gospodarskih in socialnih reform za povečanje blaginje v Sloveniji. »Uresničitev reform ne bo mogoča brez učinkovite in dobro organizirane javne uprave,« je dejal premier. Po njegovem mnenju bo postopke javne uprave potrebno še naprej racionalizirati, tako vsebinsko kot časovno. Hkrati se predsednik vlade zaveda, da bo vedno možen razkorak med željo stranke in realizacijo zahtevka, vendar pa, kot dodaja, si moramo prizadevati, da bo ta čim manjši.

 

Kljub temu, da javna uprava ni gospodarska veja, kjer bi zakonitosti trga pomenile vse, je premier poudaril pomen managerskega pristopa tudi v tej veji upravljanja. Dobro sodelovanje javne uprave z gospodarstvom bo namreč po njegovem mnenju pripomoglo k družbenemu razvoju. »Pri snovanju učinkovite uprave, ki bo zagotavljala optimalen gospodarski razvoj, pa je treba videti širšo sliko, gledati je potrebno na realne potrebe ljudi. V preteklosti je zapletena birokracija prispevala k dolgemu čakanju na rešitve upravnih zadev,« je menil predsednik vlade.

 

Področje uprave je eno od tistih, kjer so delavci najbolj obremenjeni, zato bo po mnenju predsednika vlade potrebno, da država ustvari sistem notranjih rezerv iz katerega bodo nagrajeni tisti delavci, ki bodo svoje delo opravljali uspešno.
 

Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh