Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
28.09.2006
Premier Janez Janša: Slovenija lahko pričakuje rast standarda in povečanje blaginje

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci spregovoril o aktualnih političnih dogodkih. Povedal je, da je vlada na današnji seji sprejela popravek proračuna za leto 2007, predlog proračuna za leto 2008 ter ostale proračunske dokumente. Ob tem je dodal, da bo napovedana gospodarska rast v prihodnjem letu višja, kot je bilo predvideno v spomladanskem poročilu Urada za makroekonomske analize in razvoj. »V primerjavi s povprečji Evropske unije in območja evra, kamor vstopamo prihodnje leto, bomo imeli nadpovprečno gospodarsko rast, ki se bo gibala med štirimi in petimi odstotki,« je dejal premier.

 

FOTO: KPV

 

Po besedah predsednika vlade bo letošnji proračunski primanjkljaj glede na zadnje podatke nižji od 1,43 odstotka. Tako bo ta v prihodnjem letu glede na danes sprejete proračunske dokumente bistveno nižji od primanjkljaja, ki je bil prvotno predviden, saj se s pričakovanih 1,24 % znižuje na 1 %, za leto 2008 pa je načrtovan pod 1 %. Rast produktivnosti dela bo predvidoma znašala od tri do štiri odstotke, kar bo po besedah premierja višja od realne rasti plač. »Stopnja brezposelnosti je v letošnjem letu na najnižji ravni od osamosvojitve, ostaja na ravni 6,5 %, kar je glede na ostale dosežene makroekonomske rezultate zelo spodbuden dosežek.«

 

Predsednik vlade je spregovoril tudi o tveganju, še posebej glede doseganja maastrichtskih kriterijev. Po njegovih besedah je edino tveganje inflacija, pri tem pa je izpostavil dvig cen pogonskih goriv, kar je k letošnji inflaciji prispevalo skoraj polovico, gre pa za dejavnik, na katerega Slovenija nima neposrednega vpliva. »Tveganje prihodnje leto predstavlja tudi liberalizacija trga električne energije za gospodinjstva, ki bo predvidoma prispevala k nekoliko višjim cenam električne energije, vendar bo po naših pričakovanjih ostalo v mejah obvladljivosti,« je pojasnil premier.

 

Predsednik vlade je prepričan, da popravek gospodarske rasti glede na spomladansko napoved pomeni, da nekateri gospodarski ukrepi, ki jih je vlada sprejela v tem mandatu, že dajejo rezultate. »V prihodnjih letih lahko državljani in državljanke pričakujejo realno rast standarda, realno povečevanje blaginje in hitrejše dohitevanje povprečne razvitosti Evropske unije,« je povedal premier. Zato je prepričan, da se bo vlada z gospodarsko rastjo in drugimi makroekonomskimi kazalci v prihodnjih dveh letih zelo približala cilju, ki ga je predvidela v Strategiji razvoja Slovenije – gre za tri odstotne točke višjo gospodarsko rast od povprečja v Evropski uniji in bo tako Slovenija v predvidenem obdobju ujela povprečje EU.

 

Premier je še dodal, da sta se predsednikom države dr. Janezom Drnovškom včeraj sestala in razčistila nesporazume za nazaj. Izrazil je pričakovanje, da v prihodnje ne bo več prihajalo do javnih polemik, še posebej do takšnih, ki odmevajo tudi čez slovenske meje. Dodal je tudi, da je vlada pri pripravi predloga sprememb proračuna za leto 2007 pri dodelitvi proračunskih sredstev za Urad predsednika Republike Slovenije v celoti upoštevala predlog predsednikovega urada.

 

Na novinarsko vprašanje o vloženi interpelaciji zoper ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija pa je premier izrazil razočaranje nad opozicijo. Dejal je, da je Liberalna demokracija Slovenije dolgo časa napovedovala resno interpelacijo, nato pa smo dobili zgolj nek spisek jadikovanj, ki smo jih poslušali že vse od referenduma, ki so ga izgubili. »V interpelaciji gre le za stvari, s katerimi se LDS ne strinja, zato sem prepričan, da bo imelo ministrstvo za kulturo zelo lahko nalogo, ko bo interpelacijo zavrnilo.«

 

Odgovoril je tudi na vprašanje o morebitni predčasni prekinitvi pogodbe o zakupu slovenskega letala falcon 2000 EX, ki ga je prejšnja vlada dala v najemu nekemu ameriškemu podjetju. Potrdil je, da je bilo Veleposlaništvu RS v ZDA naročeno da se pozanima za pogoje, pod katerimi bi se morebiti dalo letalo pridobiti nazaj nekoliko pred rokom. Ob tem je dodal, da bo Slovenija letalo potrebovala v času priprav na predsedovanja EU ter med samim predsedovanjem. »Iščemo najcenejšo varianto, da bi zadovoljili te potrebe, ki se jim ni možno izogniti,« je povedal in dodal, da so vsa dosedanja povpraševanja pokazala, da letala enakega ali celo slabšega ranga ni mogoče najeti za ceno, ki jo Slovenija dobi od oddaje lastnega letala.

 

 

Magnetogram

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh