Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.10.2006
Premier Janez Janša: Znanje in izkušnje starejših predstavljajo pomemben del razvojnih potencialov Slovenije

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Ljubljani v okviru 6. Festivala za tretje življenjsko obdobje udeležil otvoritvenega foruma z naslovom »Dolgo živeča družba - modrost in izkušnje starejših«. V svojem nastopu je poudaril, da je podaljševanje življenjske dobe eden izmed najpomembnejših dosežkov druge polovice 20. stoletja, kateremu sta botrovali izboljšanje zdravstvenih pogojev in socialnih razmer. Ob tem pa je opozoril na problem razpadanja medgeneracijske povezanosti ter zmanjševanje nekdaj tradicionalne skrbi družine in sosedstva za onemoglega starega človeka.


FOTO: Nebojša Tejić/Salomon 2000

 

Slovenija se, po besedah predsednika vlade, ustrezno spoprijema z izzivi, ki jih pred njo postavljajo demografske spremembe. Med različnimi strateškimi dokumenti, ki jih je v zadnjem času v ta namen sprejela Vlada RS, je spomnil na pred kratkim sprejeto Strategijo varstva starejših do leta 2010. Omenjeni dokument predstavlja prvi celovit program, ki povezuje prizadevanja različnih vladnih resorjev in civilne družbe, zagotavlja ustrezno skrb za starejše ter obenem postavlja podlage za trajen in vzdržen sistem skrbi za tretjo generacijo, je še dejal premier.

 

»Številni pozitivni zgledi nam kažejo, da aktivna in angažirana starejša generacija lahko uspešno pripomore k trajnostnem razvoju družbe in v določenem delu razbremeni mlajšo in srednjo generacijo«, je dejal premier Janša, ter se v nadaljevanju zavzel, da bi z ustreznimi ukrepi in rešitvami presegli pogosto stereotipno gledanje na starejše le kot na objekt najrazličnejših oblik pomoči in skrbi.

 

Trden gospodarski, politični in varnostni položaj Slovenije v evropski in mednarodni skupnosti predstavlja, po besedah predsednika vlade Janeza Janše, dobro osnovo za dejavno sodelovanje starejših v družbi in prispeva k njeni blaginji in razvoju. Pomemben prispevek k temu pa je tudi, danes odprta, tradicionalna prireditev.

 

 

Govor

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh